Novogodišnji pokloni za decu – problem ili uživanje?

Bliži nam se Nova 2023. godina. Mnogi od nas su već okitili jelku i ukrasili kuću. Praznično raspoloženje raste, na ulicama se uveliko pojavljuju Deda Mrazovi, a novogodišnja rasveta obasjava gradove. Svi očekujemo Novu Godinu, nadajući se da će nam doneti još bolje sutra.

Ipak, ko se najviše raduje ovom prazniku? Deca naravno. Naši mališani uveliko iščekuju novogodišnju noć kada će im Deda Mraz doneti poklone i kada će uživati u novim igračkama i slavlju.

Igračke. I one su jedan od simbola Nove godine. Zato treba da budu odabrane pažljivo i sa dosta prethodnog planiranja. Hajde da vidimo kako se možemo najlakše snaći u tom zadatku – kupovini idealnog poklona za decu.

Novogodišnji pokloni za decu – problem ili uživanje?

Šta kupiti detetu za Novu godinu?

U ovom periodu godine, roditelji se mogu naći u velikim mukama. Verovatno nema mame i tate koji sada ne razmišljaju šta kupiti detetu za Novu godinu.

Dileme su velike. Postoji veliki broj igračaka koje se mogu činiti kao idealan poklon za dete. Tu su mede, zeke, roboti, tehnički uređaji, lutke koje govore, razne popularne interaktivne igračke…

Prodavnice se utrkuju koja će imati veću ponudu, prodavci nude najskuplje i najpopularnije, a mi kao roditelji često bivamo poneseni njihovim preporukama i savetima. Kao da oni znaju bolje od nas šta naše dete voli.

Ukoliko se uzme u obzir i „bombardovanje“ reklamama sa TV-a, bilborda, interneta, lako se može desiti da kao roditelji upadnemo u zamku i kupimo igračku za koju se ispostavi da i nije baš sjajan izbor. Priznajte da vam se to bar jednom desilo.

Kako onda odabrati pravi poklon za dete?

Da bismo kupili poklon koji će naše dete zaista voleti i koji će mu biti koristan i omiljen, treba prvo da se zapitamo šta je to što naše dete voli i koja vrsta igračaka je najpogodnija za njegov karakter i interesovanja.

Bez obzira da li je u pitanju malo dete od godinu ili dve dana, ili pak malo stariji dečak ili devojčica, mi kao roditelji pri izboru poklon-igračke treba da oslušnemo detetove potrebe i rukovodimo se njima. Kako to uraditi?

Evo nekoliko vodilja:

  1. Za početak, bitno je da poznajemo svoje dete. Da li je u pitanju mali kreativac, istraživač, umetnik, naučnik…?
  2. Da li dete voli da eksperimentiše sa igračkama, da li više voli samostalne ili društvene igre, da li je sklono igranju uloga ili je više naklonjeno igračkama koje traže mozganje?
  3. Da li detetu svaka igračka brzo dosadi ili je u stanju da se satima igra sa njom? Da li voli da se igra samo, ili uvek traži „kompanjona“ za igru?
  4. Da li dete više voli statične ili pokretne igre?

Ko bira igračku – dete ili roditelj?

Deca nam često i sama poručuju, bilo rečima ili na drugi način, šta bi volela da dobiju za poklon. Ponekad mogu i da nas iznenade svojim izborom. Ipak, ne treba nasedati na svaku njihovu želju, jer se može desiti da su izmanipulisana šljaštećim reklamama koje su u ovom periodu godine baš intenzivne.

Mi kao roditelji u ovoj priči treba da budemo vrlo razboriti i mudri. Često se desi da i mi budemo poneseni popularnošću nekih igračaka, te potrošimo veliki novac na poklone koje dete posle izvesnog vremena odbaci kao dosadne. Igračke nam se gomilaju u nekom ćošku stana, dete ih ni ne primećuje, a mi zaključimo kako smo za taj novac mogli da mu kupimo nešto mnogo kvalitetnije.

Poklon za novu godinu

Kako onda odabrati pravu igračku?

Da bi dete zaista uživalo u igri, neophodno je da igračka bude kvalitetna.

Šta pod tim podrazumevamo? Prvenstveno, treba da zaokupi pažnju deteta na duže vreme i da mu ponudi zabavu koja neće biti jednokratna. Dobre igračke rastu zajedno sa detetom, i dešava se da se dete čak i posle nekoliko godina vrlo rado sa njima igra.

To mogu samo igračke koje bude detetovu prirodnu potrebu za radoznalošću, istraživanjem i interakcijom. Igračke koje se edukativne, putem kojih će dete nešto naučiti, koje će mu razviti logičko razmišljanje, pamćenje i ostale misaone sposobnosti. Igračke koje će, opet, razvijati i detetovu prirodnu potrebu za kretanjem, čime će mu se razviti gruba motorika, neophodna za dalji rast i razvoj. Igračke preko kojih će dete komunicirati sa svojom okolinom, čime će mu se razviti i govor.

Igračke Pik Pok su izrađene tako da doprinose razvoju svih motoričkih i intelektualnih funkcija. Uz njih, dete će uz igru učiti, što je svakako najzahvalniji vid učenja. Ručno izrađene od prirodnih materijala sa pažljivom završnom obradom i bez toksičnih materija, naše igračke omogućavaju bezbednu igru satima, danima, mesecima.

U našem širokom asortimanu ćete sigurno pronaći idealnu igračku za Novu godinu. Posetite naš sajt i odaberite, naručite, a mi vam obećavamo sigurnu zabavu za vaše dete, ali i sve njegove drugare.

Sa nama nećete imati problem sa odabirom poklona, već će on biti pravo uživanje!

Ostavite odgovor