Hiperaktivnost kod dece - 5 načina za prevazilaženje

Hiperaktivnost je nekontrolisano povećana aktivnost, nemirnost i impulsivnost kod dece. To vidite kao nemogućnost mirnog sedenja, stalno tapšanje ruku ili nogu, brz hod, kao i govornu hiperaktivnost. Hiperaktivnost nije krivica deteta ili roditelja.

Poremećaj hiperaktivnosti deficita pažnje ADHD (Attention-deficit/hyperactivity disorder) je stanje koje obuhvata više faktora koji utiču na ponašanje i učenje malog deteta. Deca sa ADHD često imaju poteškoće sa koncentracijom- lako se ometaju, a takođe mogu biti impulsivna i preaktivna. Ovaj sindrom traži od vas kao roditelja poznavanje i pripremljenost, kako biste mogli da pružite pravilnu podršku svojoj deci koja su zahvaćena njime.

Mnoga deca sa ADHD kažu da ne razumeju zašto se ponekad osećaju van kontrole ili veoma usamljeno. Mnogo roditelja ne ume da se nosi sa stanjem hiperaktivnosti svoje dece.

Tačan uzrok ADHD nije poznat.

Šta ako vam pokažemo da postoje neke zabavne, uzbudljive igre i aktivnosti kojima možete da „naterate” svoje dete da učestvuje i na taj način mu pomognete da se bolje fokusira, uči i izraste u srećnu, samouverenu i samosvesnu osobu?

Nastavite da čitate, jer ćete pronaći korisne savete, ne samo za hiperaktivnu, već za svu decu.

Hiperaktivnost kod dece

Da li je vaše dete hiperaktivno?

Većina dece je puna energije i to je odličan znak za roditelje. U poređenju sa odraslima, znate da deca, posebno mališani, retko kada sede i žele da se mirno igraju sve vreme. Aktivnost je odlična za rast i razvoj vašeg deteta i treba je podsticati, međutim, važno je utvrditi i da li je vaše dete hiperaktivno.

Neki od uobičajenih znakova koje treba primetiti kod hiperaktivne dece je da:

  • obično imaju poteškoća da prate uputstva. 
  • lako mogu da se zabrinu, frustriraju, naljute i rastuže. 
  • jedva slušaju, previše pričaju i obično prekidaju razgovore drugih ljudi. 
  • hiperaktivna deca su impulsivna, preterano entuzijastična i uvek poskakuju sa neograničenom energijom.

Hiperaktivnost je povezana sa mozgom. 

Važno je napomenuti da hiperaktivno dete nije „loš dečak“ ili „loša devojčica“. 

Potrebno je samo malo više pažnje i strpljenja da im se pomogne da se stabilizuju i kanališu svoju energiju i misaoni proces u pravom smeru i na pravi način.

Uzroci hiperaktivnosti bez ADHD

Ne znači da svako nestašno dete ima ADHD. Ponekad su drugi uzroci u osnovi visokog nivoa aktivnosti deteta. Navešćemo neke:

  • Stres

Bilo da se radi o dugotrajnom haosu ili kratkoročnoj promeni rasporeda, deca često postaju hiperaktivna kada dožive stresan životni događaj. Čak i pozitivne promene, kao što je rođenje bebe u porodici ili preseljenje u novi komšiluk, mogu stvoriti veliki stres za dete.

Pre nego što odlučite da na vaše dete neće uticati finansijski problemi ili problemi u vezi, zapamtite da deca preuzimaju stres svojih roditelja. Ako ste pod stresom, postoji velika šansa da je i vaše dete pod stresom.

Potrudite se da vaše dete ima doslednu i predvidljivu rutinu. Ako prolazite kroz stresne životne periode, pružite svom detetu dodatnu sigurnost i podršku.

  • Problemi sa emocionalnim ili mentalnim zdravljem

Emocionalni problemi često izgledaju kao poremećaji ponašanja kod dece. Dete sa anksioznim poremećajem često se bori da mirno sedi. Ili ono koje je bilo traumatizovano strašnim događajem možda neće moći da se koncentriše.

Ako sumnjate da hiperaktivnost vašeg deteta proizilazi iz emocionalnog problema, potražite stručnu pomoć. Lečenje može smanjiti većinu simptoma.

  • Medicinska stanja

Neki fizički zdravstveni problemi mogu da uzrokuju hiperaktivnost. Preterano aktivna štitna žlezda, na primer, može izazvati širok spektar simptoma, uključujući anksioznost i hiperaktivnost. Postoje i drugi genetski problemi koji mogu dovesti do povećane aktivnosti dece.

Razgovarajte sa svojim pedijatrom o simptomima vašeg deteta. Detaljna lista vaših briga može pomoći lekaru da identifikuje potencijalne zdravstvene smetnje koji mogu biti u korenu problema.

Deca bi trebalo da budu aktivna i energična. Bez dovoljno vežbanja, ona će se boriti da mirno sede.

Nažalost, neka hiperaktivna deca bivaju kažnjena gubitkom privilegija na odmoru u školi. To što nemaju priliku da trče okolo i igraju se pogoršava hiperaktivnost.

Ohrabrite svoje dete da vežba svaki dan. Igranje na igralištu, vožnja bicikla i trčanje daju vašem detetu priliku da usmeri svoju energiju u produktivne aktivnosti.

  • Nedostatak sna

Dok odrasli imaju tendenciju da budu tromi kada su umorni, deca često postaju hiperaktivna. Bilo da se radi o propuštenom spavanju ili kasnom odlasku na spavanje, pospano dete može izgledati živahnije nego ikada.

Kada se dete ne odmori dovoljno, njegovo telo reaguje tako što proizvodi više kortizola i adrenalina kako bi moglo da ostane budno. Kao rezultat toga ono će imati više energije.

Ako imate poteškoća da osigurate da se dovoljno odmaraju, razgovarajte sa svojim pedijatrom o strategijama koje bi mogle pomoći.

Načini prevazilaženja hiperaktivnosti

Bez obzira da li vaše dete doživljava hiperaktivnost koja potiče od ADHD ili ima veoma visok nivo energije, važno je da osvestite i prepoznate znake. Neophodna je vaša puna pažnja, ljubav, strpljenje i podrška. U tom cilju, predlažemo vam nekoliko načina koje možete uspešno da primenite:

Karate za kanalisanje energije hiperaktivne dece

Učenje karate pokreta može da pomogne vašem detetu da nauči kako da kanališe svoju energiju. Takođe, poboljšava njegovu koncentraciju i smiruje um. Osim karatea, možete pokušati i sa drugim borilačkim aktivnostima, kao što su džudo, aikido, tekvondo…

Istraživanja pokazuju da borilačke veštine mogu ojačati neuronske mreže u mozgu i omogućiti deci sa ADHD da vežbaju samokontrolu. Takođe će poboljšati samopouzdanje vašeg deteta i koordinaciju uma i tela.

Sportovi na otvorenom za aktivnosti nemirne dece

Svakodnevno bavljenje sportom na otvorenom je zdrav način da pomognete vašem hiperaktivnom detetu da iskoristi i utroši svoju energiju na produktivan način. Oni mogu izabrati bilo koji aktivan sport po svojoj želji, kao što su fudbal, košarka, odbojka, tenis… Timski sportovi će takođe poboljšati dečije društvene veštine i naučiti ih vrednostima timskog duha, sportskog duha i takmičenja.

Ako nema druge dece sa kojom bi se igrali, možete im pomoći da steknu naviku svakodnevnog trčanja. Počnite da praktikujete svakog dana trčanje sa svojim detetom i budite dosledni u tome. To je odličan način da deca utroše energiju, a i vi sami razbistrite glavu sa njima, poboljšate izdržljivost i dobijete sjajnu vežbu.

Vožnja bicikla je još jedan predlog kako da pomognete svom detetu da bude aktivno, a istovremeno možete i sami uživati u njoj.

Muzika za smirivanje uma hiperaktivne dece

Jedan od načina da se bavite sa hiperaktivnim detetom je da mu date prostor da iskoristi svu svoju energiju, na primer u sportu. Međutim, ne možete ga uvek držati u pokretu, pa pre ili kasnije im treba usaditi osećaj stabilnosti.

Muzika je odlično sredstvo da smirite um vašeg deteta i pomognete mu da se opusti, posebno nakon napora kao što su školski zahtevi. Dajte svom detetu vremena da istražuje različite pesme i odabere ono što voli. Ako ih više privlači muzika, možete ih ohrabriti i da nauče da sviraju muzički instrument ili da učestvuju u školskom horu.

Plivanje za kontrolu hiperaktivnosti

Plivanje je odlična vežba za hiperaktivnu decu. Pomaže u oslobađanju viška energije, poboljšanju fokusa i smanjenju impulsivnosti i nemira kod dece sa ADHD. Takođe, može povećati samopouzdanje vašeg deteta.

Zanimljiva činjenica je da je čuvenom plivaču i vlasniku olimpijske medalje Majklu Felpsu dijagnostikovan ADHD sa 9 godina. Bio je nestašan dečak koji nije mogao da se fokusira ni na šta u školi. Učenje plivanja mu je pomoglo da smiri svoj um i oseti kontrolu nad svojim ponašanjem po prvi put.

Igre za mozak za dečiju stabilnost

Iako vam možda neće biti teško da uključite hiperaktivno dete u aktivne fizičke sportove, učenje takvog deteta da sedi i bavi se svojim umom može zahtevati malo više posla. Ipak, to je apsolutno vredno truda.

Možete im dati slagalice ili igrati razne društvene igre sa njima kao što su šah, memorija, domine, ne ljuti se čoveče…

Ono što će sigurno zainteresovati mališane, pomoći da se fokusiraju i uposle svoje mozgove, su interaktivne igračke iz Montesori programa:

Jedna od najvećih prednosti je što će se na taj način poboljšati veštine razmišljanja i koncentracija vašeg deteta. Uz redovnu vežbu i uživanje u igrama, primetićete poboljšanje u rasponu pažnje vašeg deteta i lakoće rešavanja problema.

Zaključak

Naposletku, možemo da zaključimo da je hiperaktivnost poremećaj današnjice i da mu treba pristupiti ozbiljno i pripremljeno. Ne treba negirati kao nešto što će proći samo od sebe, već uložiti pažnju i energiju kako bi se što bolje prevazišlo. 

Prosto rečeno, lek je kretanje i što više aktivnosti za decu, pravilna ishrana sa što više voća i povrća, što manje ekrana, više provođenja vremena na vazduhu, jer na taj način se deca oslobađaju zatočene energije. I na kraju, kruna svega je neizmerna ljubav i podrška vas kao roditelja.