Gruba motorika kod dece - kretanje kao lek

Gruba motorika kod dece obuhvata fizičke veštine koje zahtevaju aktivnost velikih mišića kako bi omogućili kretanje celog tela. Ovo uključuje aktivnosti kao što su hodanje, trčanje, skakanje, bacanje, šutiranje, hvatanje, plivanje, vožnju bicikla i još mnogo toga.

Kretanje je osnovna potreba za decu, baš kao i hrana i san. Aktivno trčanje, skakanje i igranje doprinose razvoju jakih mišića i zdravog srca. Ali to nije sve!

Kretanje podstiče lučenje endorfina, „hormona sreće“, što znači da vaš mališan postaje srećniji, pozitivniji i manje podložan stresu.

Zamislite scenu: vaše dete veselo trči po dvorištu, smeje se, skače i za njega ništa drugo ne postoji. To je prizor koji topi srce svakog roditelja. Kretanje kod dece je čarobna formula za srećno i zdravo detinjstvo. U ovom tekstu istražićemo zašto je kretanje toliko važno za razvoj vašeg mališana.

Šta je gruba motorika?

Gruba ili krupna motorika obuhvata pokrete kao što su hodanje, trčanje, skakanje, penjanje i bacanje. Ovi pokreti su temelj za razvoj fine motorike, kao što su pisanje ili vezivanje pertli. Razvijanje krupne motorike omogućava deci da steknu kontrolu nad svojim telom i bolje se snalaze u svakodnevnim aktivnostima. Evo odgovora na tri važna pitanja o krupnoj motorici:

  1. Zašto su grube motoričke veštine važne kod dece?

Grube motoričke veštine su neophodne za mnoge svakodnevne aktivnosti. Na primer, vaše dete koristi ove veštine kada ulazi i ustaje iz kreveta, penje se po spravama na igralištu ili trči okolo sa prijateljima. Bacanje, hvatanje i šutiranje tokom sportskih vežbi i igara, takođe koriste grubu motoriku.

  1. Zašto neka deca imaju lošu grubu motoriku?

Loše grube motoričke sposobnosti mogu biti rezultat urođenih mana, povreda, niskog tonusa mišića ili nedostatka vežbe. Produženo vreme ispred ekrana telefona, sedeći način života i manje vremena za igranje napolju doprinosi lošim motoričkim veštinama. Ako ste zabrinuti zbog motoričkih veština vašeg deteta, posetite medicinskog stručnjaka radi procene i pomoći. 

  1. Kako da poboljšate grube motoričke veštine svog deteta?

Pored fizičke i radne terapije, određene aktivnosti koje vežbaju grube motoričke veštine vašeg deteta mogu im pomoći da se poboljšaju. Nastavite da čitate, jer ćemo vam dati predloge za poboljšanje aktivnosti koje će raditi na grubim motoričkim veštinama vašeg deteta!

Zdravo telo, zdrav um: kretanje čini vaše dete srećnim i pametnim

Kretanje je temeljna potreba svakog deteta i ključ za razvoj zdravog tela i zdravog uma. Dok se vaši mališani trude, trče, skaču i istražuju svet oko sebe, oni stvaraju ne samo fizički, već i mentalni temelj za budućnost.

Evo kako ova čarobna veza između kretanja, sreće i pameti funkcioniše:

  • Fizičko zdravlje – vitalnost organizma

Kretanje je osnovna komponenta zdravog razvoja tela. Aktivnosti kao što su trčanje, penjanje i igra sa loptom jačaju mišiće, kosti i srce vašeg deteta. Ovo pomaže da se osigura dobro fizičko zdravlje tokom detinjstva i kasnije u životu.

  • Endorfini – hormoni sreće

Svako dete koje je ikada trčalo kroz dvorište ili bilo gde na otvorenom prostoru zna koliko to donosi ogroman osećaj radosti. Ovo se dešava, jer fizička aktivnost stimuliše oslobađanje endorfina – hormona sreće. Deca koja se redovno kreću su veselija i optimističnija.

  • Smanjuje stres i anksioznost

Kretanje ima moć da smanji stres i anksioznost čak i kod mališana. Kada se igraju i trče, deca se oslobađaju napetosti i negativnih emocija. Ovo može pomoći u izgradnji emocionalne otpornosti i sposobnosti za suočavanje sa raznim izazovima i premošćavanjem teškoća.

  • Kognitivni razvoj – poboljšava koncentraciju i kreativnost

Kretanje nije samo dobro za telo, već i za mozak. Tokom aktivnosti kao što su igra sa loptom ili trčanje, deca razvijaju veštine koncentracije i pažnje. Takođe, podstiče se kreativno razmišljanje, jer izmišljaju igre i rešavaju probleme tokom igre. 

  • Socijalna interakcija – učenje kroz timsku igru

Kretanje kroz igru često uključuje drugu decu. Ovo pruža priliku za učenje socijalnih veština kao što su deljenje, saradnja i rešavanje konflikata. Deca razvijaju razumevanje uloge timskog igrača i kako da se nose s različitim ličnostima.

  • Samopouzdanje i samopoštovanje

Kroz fizičke izazove, deca stvaraju i jačaju svoje samopouzdanje. Kada savladaju veštinu, kao što je vožnja bicikla ili provlačenje kroz tunel na igralištu, osećaju se ponosno i sposobno. Ovo pozitivno samopoštovanje se prenosi na druge aspekte njihovog života.

  • Povezanost sa prirodom

Kretanje obično podrazumeva vreme provedeno napolju, u prirodi. Ovo je dragoceno iskustvo, jer deca razvijaju povezanost sa prirodom, razumeju ekosistem i uživaju u svežem vazduhu. To takođe podstiče zdrav odnos prema okolini.

Gruba motorika nije samo aktivnost za decu. Roditelji, bake, deke i prijatelji takođe mogu da se pridruže ovoj divljoj vožnji! Igrajte se zajedno, naučite nove trikove i zajedno osetite radost kretanja. To je prilika da se povežete sa decom na jedinstven način.

Dečije drvene igračke i razvoj krupne motorike

Razvoj krupne motorike kod dece je neophodno i potrebno za izgradnju njihove fizičke snage, ravnoteže i koordinacije. Ako tražite zabavan i kreativan način da pomognete vašem mališanu da razvije ove veštine, drvene igračke su savršeno rešenje, bez štetnih materija, obojene prirodnim bojama. Predlažemo vam sledeće igračke iz naše ponude koje će doprineti da se vaše dete dobro zabavlja, a usput i gradi svoje mišiće, vežba koordinaciju i priprema se za sledeće nivoe izazova koje život nosi:

Modularna sofa je više od običnog nameštaja. To je pravi teretni brod za maštovitu igru. Deca vole da se penju i balansiraju na njoj, kreiraju svoje male avanture. Ova aktivnost razvija ravnotežu, koordinaciju i snagu u nogama, jer mališani moraju da se penju i spuštaju sa sofe. Sklapaju je i rasklapaju, rade kolut napred i nazad, preskaču…

Ripstoli su savršeni za razvoj snage u gornjem delu tela. Kroz povlačenje na ripstolu, deca jačaju mišiće ruku, ramena i leđa. Ova aktivnost takođe pomaže u razvijanju koordinacije i kontrole pokreta. Ripstol je idealan način da vaš mališan postane pravi mali gimnastičar!

Triangl i kućica triangl nude bezbrojne mogućnosti za penjanje, istraživanje i igru. Deca mogu da se penju na njih, koriste ih kao pećinu za skrivanje ili pretvore u zamak za princeze. Ove igračke razvijaju snagu u rukama, nogama i trupu, dok istovremeno podstiču kreativnost i maštovite igre.

XL ljuljaška je omiljena igračka koja takođe doprinosi razvoju grube motorike kod dece. Dok se ljuljaju napred-nazad, deca razvijaju ravnotežu i koordinaciju. Ljuljaška takođe podstiče socijalnu interakciju kada se deca ljuljaju zajedno i razgovaraju, smeju se dok zajedničkim snagama usaglašavaju pokrete kako bi napravili ravnotežu.

Pa da zaključimo

Kretanje je čarobni sastojak za zdrav razvoj vašeg deteta. Kroz fizičku aktivnost, oni razvijaju zdravo telo, a oslobađanje endorfina čini ih srećnim i otpornim na stres. Osim toga, kretanje podstiče kreativnost, socijalnu interakciju i samopouzdanje, pružajući im osnovu za uspešan budući život. Dakle, dozvolite vašem mališanu da se igra i istražuje sa našim fantastičnim drvenim igračkama, jer to je put ka snažnom i zdravom telu, kao i veselom detinjstvu ispunjenom smehom i avanturama.