Igračke za devojčice

Igračke za devojčice ili igračke za dečake? Naizgled trivijalno pitanje ali ipak jako kompleksno. Drvene kuhinje i roze drvene kocke su dokazano dobre za kognitivni razvoj koliko i autići i plave kocke koje su se pokazale odlično za usavršavanje logike i postavljanje temelja za najbolje shvatanje matematičkih procesa.

Zašto onda pravimo razliku i treba li da je pravimo kada igračke delimo na one za devojčice i one za dečake i na šta najpre treba da obratimo pažnju, saznajte u tekstu koji sledi.

Igračke za devojčice

Sve igračke sveta su igračke za devojčice koliko i za dečake

Akcione, građevinske, naučne i tehnološke igračke uglavnom se prodaju dečacima, dok su igračke za igranje uloga i umetničke obično namenjene devojčicama. Verujemo da i dečaci i devojčice propuštaju mnogo toga iz nesvesnih izbora starijih.

Svi stručnjaci sveta koji se bave psihofizičkim razvojem dece su složni u jednom – igračke koje se koriste u prvih nekoliko godina života pomažu u sticanju različitih veština rešavanja problema, prostorne svesti, pripremaju decu za logičke zadatke i sve poslove koji ih čekaju u kasnijem životu.

Ne postoji pravi niti tačan odgovor na to da li igračke za devojčice pripadaju samo princezama. Igračke služe da se steknu nove veštine bitne za život i pomažu intelektualnom razvitku i nemaju pojma ko se igra sa njima i nema manjeg intelektualnog uticaja ni koristi od njih, ako one definisane za jedan pol koristi baš ono dete suprotnog pola. Mi odrasli pravimo razliku i često čak i nesvesno biramo roze ili plavu ambalažu i ograničavamo decu da istražuju stavljajući ih na samo jedan kolosek.

Međutim, postoji mnogo više zanemarena podela, koju ni ne shvatamo tako ozbiljno a najbitnija je.

Igračke za devojčice iza kojih se krije velika opasnost

Da li biste svom detetu ili deci, bez obzira na pol, dali da se igra benzinom, naftom ili ugljem? Da li biste od svih na svetu uvek birali igračke za devojčice koje imaju endokrini uticaj i deluju tako što ometaju način na koji hormoni prirodno rade u njihovom telu? Da li je normalno da sve igračke za devojčice kojima pretrpavamo sobe nose rizik od potencijalne neplodnosti?

Možda vam sada ništa od ovoga nije jasno, ali stvari su baš takve kako su i opisane – bolne ali istinite.

Veliko NE za plastične igračke za devojčice

Plastika se pravi od materijala koji se nalaze u benzinu, uglju i nafti. Plastiku nalazimo svuda u našem svetu i koristimo različite vrste plastike u svakodnevnom životu. Da li ste se ikada zapitali da li ona ima nekog i kakvog uticaja na vaše dete?

„84% plastičnih igračaka sadrži nedozvoljene nivoe toksičnih hemikalija“

Fokusirali smo se na plastične igračke jer deca čine osetljivu populaciju na mnoštvo potencijalno opasnih hemikalija u proizvodima, jer su u fazi razvoja svog života i mogu biti u bliskom kontaktu sa igračkama, na primer, stavljajući ih u usta. Osim toga, igračke su se prilično promenile tokom vremena. Lutke su nekada bile pravljene, tačnije šivene od platna, a vozovi, kocke i pištolji su bili napravljeni od drveta, i sve one su bile bez ikakvih štetnih aditiva. Generacija moje dece, koja je sada odrasla, beleži enormni rast proizvodnje i prodaje igračaka od plastike a ova količina je u današnje vreme, malo je reći masovna.

Niska cena, lakoća proizvodnje i distribucije, jeftin i toksičan materijal, dovela je do toga da kockanje sa zdravljem bude u ceni plastične, šarene ništarije.

7 razloga za apsolutno NE da igračke za devojčice budu od plastike

  • Zdravstveni rizik je uključen u cenu svakog plastičnog proizvoda
  • Toksične hemikalije u plastici povezane su sa kancerom
  • Toksične hemikalije iz plastike povezane su sa neplodnošću
  • Plastika sadrži supstance koje mogu usporiti rast
  • Plastične igračke i predmeti od plastike su endokrini ometači
  • Što više imamo kontakta sa plastikom, veće su šanse za zdravstvene probleme poput astme
  • Upotreba plastike može biti uzrok malog procenta šanse za trudnoću

DA LI I DALJE ŽELITE DA IGRAČKE SA KOJIMA SE IGRAJU VAŠA DECA BUDU OD PLASTIKE?

Koje igračke za devojčice izabrati?

Kako već živimo u svetu i okolini koja je prilično nezdrava, hajde da probamo da bar naizgled sitnim stvarima, poput biranja igračke za devojčice, smanjimo štetan uticaj koliko možemo. Iz prethodnih pasusa smo videli taj izbor nije ni mali ni nebitan. Male su samo cene sa kojima se kockamo sa zdravljem naše dece a i sopstvenim takođe.

Zašto PikPok montesori drvene igračke za devojčice

PikPok je porodična firma, nastala iz veštih tatinih ruku koji je prve modele pravio namenski, svojim naslednicima. Ovo znači samo jedno – ne proizvodimo ono što bi moglo čak i u minimalnim procentima biti štetno za decu, budući da se našim igračkama prvenstveno služe naša deca.

Svi znamo da plastika nije sjajna i da drvene igračke imaju mnoštvo prednosti, među njima najznačajnija je svakako ona zdravstvena. Drvo je prirodan materijal, netoksičan, prijatan na dodir i potpuno bezbedan za svu decu bez obzira na pol i uzrast. Drvene igračke takođe nude i trajnost pa mnogi od nas koji pripadaju starijim generacijama, poseduju neku drvenu igračku koja je u porodici decenijama.

Šta PikPok preporučuje kao najbolji izbor u ponudi igračaka za devojčice ali i dečake

Teretana za bebe samo čeka da bude montirana u dečiju sobu. Sa svojom čvrstom konstrukcijom, ova interaktivna teretana za bebe napravljena je od prirodnog drveta i ima glatke zaobljene ivice za najbezbedniju igru. Interaktvini dodaci inspirišu maštu, teraju na pokrete i odličan je poklon koji će se izdvojiti u moru uobičajenih i dosadnih.

Negujte maštu svog deteta i pojačajte aktivnu igru uz našu balans drvenu dasku, dizajniranu za urast preko 18 meseci. Napravljena od izdržljivog drveta, ova čvrsta zakrivljena daska će izdržati beskrajne sate beskrajne zabave i čak do 200 kg težine. Napravljena je da podrži fizički razvoj, unapredi grube motoričke veštine i ojača dečija tela koja tek treba da rastu i razvijaju se.

drvena balans daska
  • Želite unikatan i personalizovan poklon?

Ako želite nešto specijalno i posebno namenjeno devojčici, birajte Kućicu Mala Princeza. Kvalitet izrade, nebrojeno mnogo zabave i koristi od ove kućice, dodatno je obogaćeno time što sam dizajn i motivi na njoj mogu biti po vašem izboru i poptpuno unikatni.

  • Oponašanje starijih je ono što najviše vole

Ova prelepa mala drvena daska za peglanje savršena je za dovođenje u red svih haljina za lutke ili pomoć oko vaše gomile veša. Dizajnirana je da omogući deci da se pretvaraju da pomažu odraslima u njihovim kućnim poslovima i od velike će pomoći biti i roditeljima dok te iste poslove obavljaju na miru, znajući da su deca uposlena, mirna i bezbedna.

  • Niste pronašli ono što vam treba ili biste želeli još toga da vidite?

Posetite naš online shop gde su sve igračke za devojčice i dečake sortirane na jednom mestu.