Igračke za dečake

Šta dobijate izborom „igračke za dečake“ i šta se pod tim pojmom zaista i podrazumeva? Kakav uticaju imaju i kakav obrazac ponašanja u igri, a kasnije i u društvenim, intelektualnim i kreativnim oblastima razvoja? O svemu ovome i mnogo čemu dodatno, pričamo u tekstu koju sledi.

Igračke za dečake

Kako smo usvojili podelu na igračke za dečake i devojčice

Generalno, igračke koje se najviše povezuju sa dečacima uvek su bile vezane za borbu, agresiju i opasnost poput ekstremne brzine, dok su igračke koje se najviše povezuju sa devojčicama bile vezane za izgled, kućne poslove i majčinstvo. Tako smo došli do toga da su se decenijama dečacima kupovale isključivo igračke poput pištolja, puške ili automobila a devojčicama lutke, mini replike uređaja za domaćinstvo ili šminka i nakit za decu. Zašto je to tako?

Od koplja i strele do tastature

Kroz istoriju ali i u patrijarhalnom društvu, negovalo se mišljenje da muškarci moraju biti jaki, snažni, sposobni za sve vrste poslova u zanatstvu i naravno, dovoljno snalažljivi za veliki broj izazova koje život nosi. U određeno vreme to je i bilo opravdano. Kada su praistorijski muškarci iz pećine izlazili samo sa ubitačnim oružjem u lov na divljač i činjenicom da se iz istog možda neće ni vratiti, bilo je logično da su prvo ovladavali veštinom baratanja oružjem. To znači da su vrlo verovatno njihove „opasne igračke“ bile neka vrsta pripreme.

Međutim, vremena su se promenila pa u pećinu danas idemo isključivo u turističke svrhe a divlje životinje uredno gledamo kroz rešetke u ZOO vrtu. Ako smo napredovali od koplja i strele do tastature i tehnologije, zašto i dalje pravimo iste izbore u edukaciji, jer je i naučno dokazano, igra najbolji vid učenja, što su ovi primeri iznad i pokazali. Ako znamo da je igračka priprema za život, zašto i dalje insistiramo na istim stvarim i obrascima kao u kamenom dobu.

Stari drveni autić igračka

Kako igračke utiču na decu

Igra je glavno zanimanje predškolaca i treba je shvatiti kao aktivnost koja potpomaže izgradnju mozga i tela, a ne samo kao način da se provede doba dana u nekoj preokupaciji.

Najvažniji podaci koji proizlaze iz mnogih studija i istraživanja, je da različite igračke utiču na ponašanje dece na različite načine. Neke igračke imaju snažan uticaj na dečije razmišljanje, interakciju sa vršnjacima i kreativno izražavanje. Druge igračke nemaju baš nikakav uticaj na to. Neke od igračaka koje odraslima izgledaju najinteresantnije nisu nikako efikasne u promovisanju razvoja, bilo psihičkog bilo fizičkog. Šta onda birati i kako?

Igračke za dečake ili kakvog muškaraca gajite

Izborom igračke za dečake koje su karakteristične po nekom elementu, mogu podstaći atribute i ponašanje koje zapravo ne želite da negujete kod svog deteta.

Igračke za dečake, koje glavni naglasak  drže na nasilju i agresiji i čije su glavne odlike borba, brzina, galama i tuča, proizvode upravo efekat učenja takvog stava i ponašanja – brzo, borbeno, opasno i agresivno.

Isti slučaj je i sa devojčicama, fokusiranje na igračke koje su vezane samo na fizičku atraktivnost i izgled, dovodi do uverenja da je najvažnija stvar na svetu – izgledati lepo.

Iz ovoga možemo da zaključimo samo jedno – izbor igračke za dečake ili devojčice nije samo puki izbor koji uključuje vizuelno i cenu. Ako bi igračke gledali kao nastavni pribor, program ili pomoćno sredstvo u obrazovanju, što one i zaista jesu u najranijem dobu i sve do prvih pravih školskih dana, onda bi ih trebalo izabrati pametno i promišljeno.

Najvažniji podaci koji proizlaze iz mnogih studija i istraživanja, je da različite igračke utiču na ponašanje dece na različite načine. Neke igračke imaju snažan uticaj na dečije razmišljanje, interakciju sa vršnjacima i kreativno izražavanje. Druge igračke nemaju baš nikakav uticaj na to. Neke od igračaka koje odraslima izgledaju najinteresantnije nisu nikako efikasne u promovisanju razvoja, bilo psihičkog bilo fizičkog. Šta onda birati i kako?

Kakve igračke za dečake treba birati

Uopšteno gledajući, bez obzira na polne razlike, svako sredstvo za igru treba da pomaže deci da rade na svom zdravom razvoju i da istovremeno povećava samopouzdanje, kreativnost i izgradnju mašte, uz potrebnu zabavu i uživanje. To je sastavni deo početnih faza u ranim godinama i podržava mnoge osnovne veštine društvenog razvoja kao što su komunikacija i logika, kompromis, deljenje, saradnja, kao i razvoj jezika i matematičkih veština.

Igračke za dečake koje imaju mnogo pozitivnih strana su one koje karakterišemo kao bitne za pravilan fizički razvoj uz mnoštvo elemenata koje uključuju snalaženje u prostoru, nauku, logičke zadatke, građenje stvari i razmišljanje. Ka što vidite, nigde nema mesta agresiji ili borbi.

Najbolje igračke za dečake su....

Najbolje igračke za dečake su neelektronske, napravljene od materijala kao što su drvo ili druge vrste prirodnih materijala i u najboljem slučaju – ručno izrađene. Primeri popularnih tipova igračaka ovog tipa uključuju penjalice, merdevine, interaktivne table, ljuljaške i još mnogo toga. Ova vrsta igračaka je dugo bila popularna kod dece širom sveta. Poslednjih godina, međutim, brz i masovan rast proizvodnje elektronskih igračaka i uređaja, doveo je do toga da su ove standardne i tradicionalne, donekle zanemarene.

Ako su zanemarene, nisu potpuno nestale, jer PikPok je tu i svedoči proizvodnji najboljih igračaka za dečake podjednako kao i za devojčice. Šta je naš izbor za sve buduće muškarce, pogledajmo u nastavku.

Mama se igra sa sinom

Mame i tate pažnja! Ovo su najkorisnije igračke za dečake!

Gajiti i vaspitavati mušku decu, obično podrazumeva gajiti veoma aktivnu i temperamentnu decu. Dečaci su prirodno puni energije, nemirni su, teško drže pažnju i koncentraciju, a snagu obično nemaju gde da ispolje. Život u stanovima i gradovima uz korišćenje telefona ili samo hladno vreme, ne dopuštaju da se kao nekada, ova snaga potroši na trčanje i skakanje sa vršnjacima.

Mnogi roditelji onda često imaju problem sa traženjem nečega što zadovoljava sve kriterijume – naterati dete da se fizički pokrene ali da istovremeno potroši i snagu od koje pršti i varniči. Idealan način za usmeravanje energije u pravom smeru je kućna varijanta zdravih igračaka na kojima možete izvoditi razne vrste vežbi.

  • Švedske lestve – ripstol

Švedske lestve – Ripstol za decu omogućavaju ravnomerno opterećenje svih mišićnih grupa mladog sportiste i budućeg muškarca. Penjući se uz lestve bosim nogama, deca masiraju stopala. Na prvi pogled, jednostavna vežba je prevencija ravnih stopala koja su uvod u probleme sa kičmom. Pored toga, hvatajući šipke rukama, deca razvijaju spretnost od ranog detinjstva.

  • Balans bike

Za nešto lepše vreme ali i kućne uslove, Balans bike ili bicikl za ravnotežu nudi mnogo prednosti u razvoju. Pomaže deci da vežbaju motoričko planiranje – uzbrdo, nizbrdo, krivine u levo ili desno, da razumeju prostornu svest i uče kako da izbegnu prepreke, potpomažu razvoju ravnoteže i odličan su trening za noge! Jer, ko zna, možda baš ova igračka za dečake bude osnova za neku buduću blistavu fudbalsku karijeru.

  • Interaktivne kućice

Da se ne zadržavamo samo na trošenju snage i razvitku krupnih mišića, na scenu nastupaju interaktivne table. O njihovoj korisnosti, već je toliko toga ispričano i rečeno da je sve dodatno suviše, ali mi ćemo se ipak zadržati na osnovnim blagodetima kao što su razvoj fine motorike, logike, pamćenja, korodinacije…. Kako god, ove zanimljive i edukativne kućice su super priprema za sva buduća zanimanja kojima se vaš dečak može baviti – od tipkanja na tastaturi do mnogobrojnih zanata koji su uvek na ceni.

Da li vam se sviđa naš izbor ili još uvek tražite nešto specijalno i drugačije? Zavirite u naš online shop i pogledajte celokupnu ponudu igračaka koje su bezbedne, ne izazivaju agresiju ni bes, razvijaju kod dece samo najbolje fizičke i pshičke osobine, netoksične su i dugotrajne i podjednako su dobre i za dečake i devojčice.