Dečija soba ispunjena zdravljem i prirodom

Koliko god se nama činilo da su ova mala bića vezana za nas kao roditelje, ne smemo zanemariti činjenicu da im je potreban njihov sopstveni prostor. Da je dečija soba neophodnost, uvidećete kada se prisetite kako ste i sami pravili šatore od ćebadi ili skrovišta od nameštaja i pokućstva, praveći sebi malo intimno mesto za maštu, zabavu, igru ili samo osamu.

Dečija soba ispunjena zdravljem i prirodom

Zašto je dečija soba neophodna?

Ako pogledate sami sebe, bez obzira koliko godina imate, verujem da imate svoju mirnu luku. Brz život, konstantna jurnjava, mnoštvo obaveza i odgovornosti, a na kraju svega se i fizički i mentalno odvajamo od svog tog haosa i fokusiramo se na odmor u svom omiljenom kutku. Za nekog će to biti kafić, za nekog mesto pored prozora sa umirujućim pogledom, za nekog samo udoban krevet. Sve ovo pomaže u blagostanju i zdravlju i tela i duha.

Sada pogledajte stvari iz malo drugačijeg drugog ugla. Pod jednim krovom i plafonom, deca dele sve vaše, ma koliko ih isključivali iz svega za njih nebitnog, oni su u većini slučajeva primorani da su tu i prisutni. A onda zamislite da ste dete, da nemate svoj prostor i da ta dečija soba ne postoji. Nemate izbora čak ni na kraju dana da se sklonite, razmišljate, napunite baterije, dremenete, igrate se. Teško je zar ne?

Dečija soba je prostor gde deca rastu, uče da razumeju sebe, razvijaju svoju ličnost, puštaju krila svojim snovima…

Detinjstvo je dragocena faza, osnova za sve njihove naredne godine u pogledu navika i iskustava, jer detinjstvo ponajviše utiče na ponašanje i ličnost u odraslom dobu.

Kada je vreme da obična soba postane dečija soba?

Kada je pravo vreme da obezbedite zasebnu sobu za svoje dete? Odgovor je jednostavan – to je onda kada su oni spremni. Poznavajući svoje dete, sigurno ćete biti svesni činjenice da je došao taj momenat. Pritisak na odvajanje pre nego što su oni spremni ili žele, ili ih nasuprot tome vezivati za sebe što duže, ne dozvoljavajući im da imaju svoj lični prostor, nisu nimalo dobre opcije. 

Kada ste i sami svesni da je dete sposobno da bude bez konstantnog nadzora, dovoljno zrelo i samostalno, tada ćete i realizovati ideju o dečijoj sobi.

Dečija soba mora biti zdrava soba

Kada je pravo vreme da obezbedite zasebnu sobu za svoje dete? Odgovor je jednostavan – to je onda kada su oni spremni. Poznavajući svoje dete, sigurno ćete biti svesni činjenice da je došao taj momenat. Pritisak na odvajanje pre nego što su oni spremni ili žele, ili ih nasuprot tome vezivati za sebe što duže, ne dozvoljavajući im da imaju svoj lični prostor, nisu nimalo dobre opcije. 

Kada ste i sami svesni da je dete sposobno da bude bez konstantnog nadzora, dovoljno zrelo i samostalno, tada ćete i realizovati ideju o dečijoj sobi.

Dečija soba mora biti zdrava soba

Šta znači zdrava soba i kako soba uopšte može biti zdrava?

Kada pretvaramo neku sobu u dečiju sobu, uglavnom se baziramo da bude bezbedan prostor. I to je sasvim razumljivo. Naravno da treba voditi računa o tome da deca budu zaštićena od svih mogućih povreda. Međutim, negde u toj zbrci da sve namestimo kako treba i naravno u skladu sa onim sa čime raspolažemo, zanemarimo stvaranje zdrave sredine.

Da li znate da su vršena brojna istraživanja o tome koliko su deca podložna negativnim efektima zagađenog vazduha u zatvorenom prostoru, jer udišu više kiseonika u odnosu na svoju telesnu težinu od odraslih. I to se zamisilite ne odnosi ovaj put na duvanski dim, alergene i prašinu, iako njihovu štetnost ne umanjujemo ni za mikron. Nećete verovati da se ovaj put radi o lošem vazduhu koji stvara nešto drugo, i to baš ono na šta možda nimalo ne sumnjate.

Šta je to loše za dečiju sobu a da ne znamo?

Nameštaj i plastične igračke kojih je obično prepuna svaka dečija soba, emituju štetne toksične materije i na taj način utiču na zdravlje naše dece. O štetnosti plastike smo već pisali u prethodnom članku. 

Kada roditelji kupuju nešto novo za kuću, nisu uvek svesni štetnih hemikalija koje su korišćene za njegovu proizvodnju. Na primer, komadi nameštaja koji izgledaju super novo, udobno i šik, vrlo verovatno su napravljeni tako da emituju isparenja određenih materija, koja mogu rezultirati neurološkim i fizičkim problemima.

Poznavanje svega toga trebalo bi da nas motiviše da izaberemo najbolje moguće materijale za nameštaj, dekor ali i igračke. Jedan od najzdravijih materijala za upotrebu je bez sumnje prirodno drvo.

Dečija soba puna zdravlja i blagostanja uz drveni nameštaj

Sa toliko divnih prednosti nameštaja i igrački od prirodnog, netoksičnog i zdravog drveta, postoji mnogo razloga zašto bi trebalo da ispunite svoju dečiju sobu njima.

Naučno je dokazano da izlaganje drvenom nameštaju ima realne i ogromne koristi za zdravlje i dobrobit. Prema ovim merenjima, drvo podstiče smanjuje stres pomažući vašem detetu da se dobro naspava a samim tim i raste i razvija se. Prisustvo drveta u prostoriji zapravo imitira efekte provođenja vremena u prirodi. Štaviše, nameštaj od drveta i drugi proizvodi poboljšavaju kvalitet vazduha smanjenjem njegove vlažnosti a toplina koju daje čini da se vaše dete oseća potpuno udobno.

Iako je zdravstveni aspekt najvažniji kada su deca u pitanju, ne treba zanemariti kako se drvo dizajnom uklapa u njihove sobe. Na sreću, drvo za razliku od bilo kog drugog materijala ima bezvremensku vizuelnu privlačnost, koja ne prolazi i uklapa se u svaki prostor. Pri tom, ne zaboravimo ni klimav nameštaj od iverice ili bilo čega drugog što traje taman koliko i garancija o njegovoj kupovini. Nameštaj za dečije sobe od punog drveta je praktično neuništiv i večan, jer može da izdrži najveća opterećenja ali i zub vremena.

Rastuća stolica

11.200 rsd15.200 rsd

Kutak za higijenu

4.600 rsd5.600 rsd

Dečija soba nije dečija bez igračaka... ali kakvih?

Postoji bezbroj karakteristika i prednosti nameštaja od punog drveta koje mogu pomoći da vaše dete bude zdravo i bezbedno u svojoj sobi. Lepo je znati da će biti okruženo i rasti u prostoru koji ne sadrži toksine koje sadrže mnogi drugi komadi nameštaja. Ali šta ćemo sa igračkama i uređenjem?

Pa, ako deca mogu da uživaju u toliko benefita uz samo malo drvenih stvari, zamislite koliko imaju koristi kada su i igračke napravljene takođe o drveta, a to su sitnice koje oni najčešće drže, pa čak i u usta stavljaju. Iako ono što vidimo da se dešava na prvi pogled u njihovoj igri, nama izgleda nebitno, ono što se dešava tokom igranja je zapravo od vitalnog značaja i za zdravlje. Ako čak i izuzmemo zdravstveni efekat, roditelji moraju i imati pravu ulogu roditelja i obezbediti deci prave alate za maštu, igru ali i život.

Šta su PikPok predlozi za uređenje dečije sobe?

Ako ste već opremili sobu ili iz nekog razloga niste u mogućnosti da menjate neke veće stvari poput kreveta ili ormana, PikPok predlaže da dečiju sobu osvežite zdravim izborom opreme i igračaka. Šta su naši predlozi za uređenje dečije sobe, pogledajte u nastavku.

Sobna ljuljaška – postoji li lepše dizajnirana ljuljaška koja se može nalaziti u jednoj dečijoj sobi? Naravno da ne. Divan komad nameštaja koji sa sobom nosi višestruke koristi, kako u fizičkom tako i u mentalnom razvoju

Interaktivna kućica – dokazano je da igra koja uključuje interaktivnu kućicu utiče na način na koji deca razmišljaju i izvršavaju zadatke. To je oblik igre koji usvajaju sve škole i vrtići da bi pomogli rastu i razvoju deteta. Ona je idealan dodatak svakoj dečijoj sobi uz bezbroj koristi i načina igre.

Interaktivna tabla – super način da dečiju sobu manjih dimenzija, u kojoj možda nema prostora za dodatne stvari, ukrasite korisnom i zdravom interaktivnom tablom. Osim što je laka za uspremiti i ne oduzima mnogo prostora i možete je okačiti na zid ili staviti ispod kreveta, ona je pre svega edukativna i napravljena od drveta.

A za one najsmelije, tu je i Ripstol sa dodacima koji ispravlja kičmu, podstiče na kretanje i razvoj snage i mišića u samo nekoliko kvadrata jedne dečije sobe. Može li bolje od toga? Naravno da može, a uverićete se u to i sami kada posetite naš online shop i pogledate celokupnu ponudu.