Kvalitetna poklon igračka

Svi gradovi pred Novu godinu izgledaju praznično i prelepo. Ulice su ukrašene novogodišnjom rasvetom, izlozi su uokvireni šarenim lampicama, a sadržaj svake radnje za decu je posebno šaren i primamljiv. Šetajući sa decom, verovatno su vas vukli za rukav diktirajući spisak želja i pokazujući prstom da žele baš to, i to, i to i još samo to. Kako se dani do 2022. smanjuju tako se njihova lista želja proporcionalno povećava.

Sve ovo u kombinaciji sa ogromnom ponudom igračaka dostupnih za kupovinu, predstavlja veliki problem za roditelje, bake i deke, tetke i strine u pronalaženju pravog poklona za decu.

PikPok je tu da vam ovaj stresni zadatak učini što lakšim.

Ono gde svi mi grešimo je što dopuštamo našim željama da deca imaju više nego što smo mi sami imali kada smo odrastali, ili željama bake i dede da obezbede svojim unucima sve što im srce poželi. Slepo praćenje ovih sopstvenih želja u kupovini  deci rezultira gomilanjem bespotrebnih stvari. Zašto je ovo loše?

Kvalitetna poklon igračka za decu

Previše igračaka na poklon nije dobro

Kao i u životu i u ovoj kupovini važi pravilo manje je veće. Više igračaka, više problema. Sa previše igračaka, deca nisu u stanju da istražuju materijale i oblike koji su jednostavni  i proširuju svoju kreativnost. Uostalom, da li ste primetili da i pored brda igračaka koje ste godinama kupovali za svoju decu ona ipak zanimaciju nađu u najprostijim stvarima. Igranje sa praznom plastičnom flašom, kartonskom kutijom,  lišćem ili kamenjem, lako zameni sve svetleće i inovativne igračke.

U čemu je tajna? Pa baš u toj jednostavnosti i mašti koju deca intuitivno razvijaju. Zato im treba pružiti šansu i podstrek da u toj svojoj životnoj misiji i napreduju.

Nisu samo deca ta koja se muče sa previše igračaka. Svi roditelji znaju kako je teško pospremiti ili naći prostora za skladištenje svih sitnih i krupnih delova i delića. Noćna mora. To je vreme i vreme provedeno u organizovanju i slaganju. Pri tom stalno pokušavate da na neki način zainteresujete dete za igru. Uprkos ogromnom radu koji ulažete u sve ovo, dobijete izvrnutu kutiju šarenih gluposti rasutih svuda po podu, a što je najgore od svega primećujete da se vaše dete igra običnom, praznom kesom. Poznato zar ne? Onda krećete sa ponovnim pakovanjem ili upornim učenjem deteta ( obično bezuspešnim) da te iste igračke spakuje samo.

Imate više dece i svakom posebno kupujete istu stvar?

Mnogi roditelji pogrešno pretpostavljaju da davanje deci mnogo igračaka sprečava međusobne svađe. Vodimo se time ako svakom detetu kupimo identičnu stvar, istu loptu, isti autić ili lutku, da će deca time biti zadovoljna jer su podjednako uvaženi i konačno svako ima svoje. Ali ne lezi vraže, obično se u ovakvim situacijama maleni đavoli brzo snađu i pronađu ipak neke razlike koje su nama nevidljive. Tvoj autić ima bolje točkove, lakše se okreću, moja lutka ima lepšu suknju, kosu, oči… i tako u nedogled.

Kada izneste svojoj deci jako puno igračaka, svakom od njih će se svideti ona jedna i baš tu jednu će svako od njih poželeti. Ono što sledi je da i pored ogromne ponude koju imaju, oni svoje vreme provode u borbi, suzama i otimanju a ne u igri.

Šta se desilo sa vremenom kada su deca imala samo jednu igračku i to u porodicama u kojoj je broj dece obično bio veći od pet? I kako im je kroz godine i godine i ta jedna jedina igračka ostala čitava? Kako su tu jednu uspevali da podele na njih 3, 5 ili 7?

Ispostavilo se da oskudica dovodi do bolje saradnje među braćom i sestrama. Neka istraživanja dokazuju da deca sa ograničenim brojem igračaka, su primorana da dele i kreiraju sopstveni sistem vrednosti i nesebične ljubavi. I da sa previše igračaka, oni propuštaju da nauče da sarađuju. Taj sistem ponašanja usvajaju kao obrazac i za neka vremena koja tek dolaze.

Gubljenje fokusa i zainteresovanosti

Što više igračaka ponudite, manje im dajete vremena da istražuju svaku od njih posebno. Umesto toga, da se usredsrede na jednu ili par njih, oni neće moći da se fokusiraju ni na jednu. Sa toliko igračaka, imaće kraći raspon pažnje da se posvete svakoj od njih, a još manje da odvoje vremena da se brinu o njima. To vas direktno vraća na deo teksta gde smo govorili o pakovanju i pospremanju koje čeka nikog drugog do vas.

Deca imaju potencijal u sebi da budu kreativna i razigrana i bukvalno sve može da se pretvori u zabavnu aktivnost. Imati nekoliko igračaka koje su povezane sa uzrastom i koje voli vaše dete, dovoljno je da ono razvije mnogo važnih veština koje će mu služiti ceo život.

Drvene igračke (pikpok članak)

Možda ste kroz tekst, u kom ste se sigurno pronašli, zaključili da više ne treba da kupujete igračke za decu. Da li to stvarno podrazumeva da vi i svi ostali prestanu da kupuju igračke na poklon? Naravno da ne. Uvek je bitan dobar izbor, kako u životu tako i u naizgled beznačajnim stvarima poput kupovine poklona u vidu igračke.

Zaključili smo da previše igračaka nije dobra ideja jer je verovatno da će vaše dete pretvoriti svakodnevne predmete za domaćinstvo u igračke a da će svaka nova čekati vaše ruke i pospremanje ili u najgorem slučaju tuču oko iste.

Očekivanja su veća što ima više igračaka, dok sposobnost pronalaženja radosti u jednostavnim zadovoljstvima opada i opada. Time gradimo sebične i  nezadovoljne generacije. Kako izabrati a ne pogrešiti?

Poklon igračka

Šta je onda najbolji poklon za decu?

U idealnom slučaju, vašem detetu je potrebna ovakva igračka:

  • da razvija grube motoričke veštine ili potpomaže fizičkom razvoju vašeg deteta.
    Primer za idelan poklon su: Švedske lestve – ripstol za decu, drveni tobogan ili baby gym za one najmanje.
  • da razvija fine motoričke veštine: zanate, veštine rukovanja.
    Primer idealnog poklona su: interaktivne table, montesori toranj za učenje
  • da razvija maštu i snalažljivost u vidu blokova, tabli.
    Primer idealnog poklona je: piši- briši tabla ili geoboard elastična matematika.

Zaključak:

Ovaj period je posebno stresan jer su vaša deca preuzbuđena šarenilom koje im je servirano u visini očiju u skoro svakoj prodavnici bilo koje robe. Tu je sjajna ambalaža, svetleći efekti, zvučni efekti, raznobojne kutije, mašne i ukrasi. Tu je sve ono što smo zvali „šarena laža“.

Zapamtite samo jedno pri izboru igračaka koje dajete na poklon svojoj deci -aktivnost je važnija od igračke. Ako im ta aktivnost koju im pruža igračka,  pomaže u fizičkom ili mentalnom razvoju, onda je ona prava ne samo za vaše, nego za svako dete.

Autor: Biljana Jovanović