Montesori igračke

Montesori metod je razvila italijanska doktorka Marija Montesori ranih 1900-ih. To je specifičan metod obrazovanja usmeren na dete, koji uključuje aktivnosti koje deca samostalno vrše. Sa nenamteljivim i nadzornim vaspitačkim pristupom. Dr Montesori je verovala da deca bolje uče kada sama biraju šta žele da uče i da je nazavisnost u igri primarna.

U ovom sistemu učenja insistira se na kreativnoj slobodi i samopouzdanju koje deca grade kroz učenje i igru. Smatra se da ovaj način razvija preduzetničke veštine, jer je veći deo igre samostalan i oslanja se na lične sposobnosti deteta. Deca koja rastu uz ovakav vid obrazovanja i slobodnog vremena imaju tendenciju da budu snalažljivija, stiču osećaj nezavisnosti, razmišljaju praktično i razvijaju sposobnost jednostavne primene rešenja i metoda u problemima.

Šta su montesori igračke?

Kako primeniti Montesori kod kuće?

Jednostavnom primenom naših drvenih igrački. One su glavne za primenu Montesori tehnika u kućnom okruženju. Deca mogu da nauče toliko toga kroz igru. Igranje koristi mentalnom i fizičkom zdravlju dece, pomaže im da shvate svet oko sebe kroz zabavu i društvene interakcije. Šta su Montesori igračke? Koliko igračaka zaista treba vašim mališanima? Koje su najbolje? I šta vam PikPok preporučuje?

Šta su Montesori igračke?

Montesori se vodi parolom „manje je više“, odnosno manje igračka koje su većeg kvaliteta. To su igračke napravljene sa namenom, od prirodnog materijala, koje traju i vrede. Nauka je kroz istoriju došla do saznanja da se deca duže i srećnije igraju sa manje igračaka. Uostalom, setite se svog detinjstva. Iako nismo imali veliki izbor kao deca sada, naše omiljene igračke preživele su mnogo godina, pa svako od nas još uvek ima negde svoju omiljenu, sačuvanu.

Montesori igračke za razvoj grube motorike

Grube motoričke veštine, pokreti velikih mišića, su jedan od glavnih uslova za razvoj finih motoričkih veština. Zbog toga je važno da deca razviju svest, kontrolu, samopouzdanje i koordinaciju pokreta svojih velikih mišića. Deca moraju da prave velike, kontrolisane pokrete pre nego što mogu da pređu na minimalne, fino podešene. Jedan od tih pokreta je svakako održavanje ravnoteže.

Balans i ravnoteža

Ravnoteža je sposobnost održavanja kontrole nad određenim položajem tela dok obavljate dati zadatak sa minimalnim ljuljanjem tela. Ovo se može postići jednostavnim stajanjem na jednoj nozi ili vožnjom bicikla. Ako su ove veštine nedovoljno razvijene u detinjstvu, sposobnost deteta da učestvuje i uživa u fizičkoj aktivnosti može biti znatno smanjena. Vežbajući grubu i finu motoriku, deca ne samo da napreduju intelektualno, već dobijaju i na snazi i rastu, razvijaju nove veštine i uživaju u povećanom nivou samopouzdanja kada se suočavaju sa novim izazovima.

  • balans montesori daske

Daske za ravnotežu, odnosno balans daske su jedna od najjednostavnijih igračaka sa beskrajnim spiskom načina upotrebe. Oni mogu pomoći vašem detetu da razvije svoju ravnotežu dok po njoj pravi prve korake ili aktivno vežba. Ako je prevrnete naopačke, ona postaje rampa za automobile ili čak mali tobogan. Zamislite šta tek bujna dečija mašta može da smisli kao namenu ovoj dasci.

Montesori balans daska
  • balans bike

Bicikli za ravnotežu, takođe poznati kao bicikli za guranje ili bicikli za balans, su bicikli bez pedala, dizajnirani za malu decu. Čim deca mogu da hodaju i imaju pristojne motoričke veštine (uglavnom oko 18 meseci), mogu da koriste bicikl za ravnotežu.

Za razliku od bicikala sa pedalama, bicikli za ravnotežu čine učenje vožnje lakim i zabavnim. Ako  deca prvo nauče ključnu veštinu ravnoteže, oni mogu lako savladati učenje vožnje pravog bicikla.

Montesori balans bike

Montesori igračke za razvoj fine motorike

Fine motoričke veštine su koordinacija mišića i nerava za formiranje malih pokreta i na precizan način. Ovi pokreti se javljaju u delovima kao što su prsti i obično su usklađeni sa očima. Takođe se javlja u rukama, zglobovima, stopalima… Tokom svakog osetljivog perioda detetovog života – detinjstvo, predškolski i školski uzrast, razvijaju se motoričke sposobnosti.

Fine motoričke veštine su presudne da dete nauči da piše. Marija Montesori je isticala da je razvoj fine motorike direktno povezan sa razvojem mozga. Mnoge fine motoričke aktivnosti su praktične i predstavljaju rad koji se obično obavlja u stvarnom životu.

  • Interaktivna tabla

Interaktivna tabla je tabla ukrašena trakama, kvakama, prekidačima za svetlo, točkovima, zupčanicima, kanapom i drugim sličnim elementima i materijalima. Ona utiče na širok spektar razvojnih veština, uključujući veštinu prepoznavanja boja i oblika, finu motoriku i koordinaciju. Još jedna važna veština koju ove table može razviti je veština rešavanja problema.

Sve naše table sadrže interaktivne elemente, sa zadatkom koji deca moraju da „reše“ – bilo da je to kako okrenuti kvaku, provući element ili otvoriti rezu. Sve ovo uči vaše dete da razmišlja van okvira i poboljšava razvoj njihovog mozga.

Činjenica da može da pomogne u razvoju vašeg deteta trebalo bi da bude dovoljan razlog za kupovinu interaktivne table. Međutim, postoje i druge prednosti koje ne obuhvataju samo ono što ona može da učini za vaše dete. PikPok table su odlično rešenje za roditelje iz nekoliko razloga.

Kao prvo, to je igračka iza koje ne ostaje nered u vidu delova. Sve je na jednoj dasci koju lako možete uspremiti, time što je samo sklonite ispod kreveta ili bilo gde. Jednostavna je za održavanje i dezinfekciju. Praktična je za manje površine stanova i u nedostatku prostora uopšteno.

Table koje kreira Pikpok su pažljivo isprobane i testirane, tako da možete biti sigurni da će vaše dete imati najugodnije iskustvo.

  • Interaktivne drvene kocke i kućice

Idealne za veći prostor. Mogu sadržati:

  • Magnete, koji drže metalne predmete,

  • Brave, reze, kvake i vrata- sa ili bez ključeva,

  • Zupčanike  i točkove- rotiranje napred i unazad,

  • Prekidače i dugmad – sam zvuk uključivanja i isključivanja držaće im pažnju,

  • Kanap, pertle ili vezice – zabavljanje uz učenje vezivanja..

Uz veliki izbor već gotovih kućica i kocki, mi nudimo i mogućnost da sami kreirate svoju, sa posebnim dodacima, određenom dimenzijom ili personalizovanu sa imenom, inicijalima itd..

Interaktivna Montesori Kocka Pikpok

Zaključak:

Učenje kroz Montesori sistem i uz Montesori igračke je odličan način da se postignu kvalitetni i dugoročni rezultati: samostalnost, samopouzdanje, disciplina i emocionalna inteligencija.

Ne zaboravite da je u Montesori metodi vaša uloga odrasle osobe da podstaknete dete da samo sebi pomogne. Nema ciljeva, nema takmičenja, nema nametnutih pravila.

Važno je poštovati individualni razvoj svakog deteta. Neophodno je omogućiti našim mališanima da eksperimentišu slobodno i bez pritiska, motivišući njihovu radoznalost, interesovanja i brige. Moramo dozvoliti deci da uče o sebi i svetu u kome živimo. Koristeći materijale i igračke, podelite sa njima stvarno kvalitetno vreme. Sve ovo će činiti da se osećaju vrednim i u sadašnjosti i u budućnosti.

Sve u svemu, ono što roditelji žele za svoju decu je da se osećaju udobno, bezbedno i srećno, bilo da su kod kuće ili u školi. Naša deca zaslužuju najbolje što im možemo dati, a najbolje što im možemo od igračaka je na našem sajtu.

Autor teksta: Biljana Jovanović