Deda Mraz, novogodišnji kolačići i dečiji toranj... Hmm

Decembar je, Deda Mraz je već krenuo na put oko sveta sa svojim irvasima, da bi na vreme stigao da obiđe celu zemaljsku kuglu. Deda Mraz za jedan minut poseti oko pola miliona domova dece, koja su tokom godine bila dobra. Ako bi u svakom domu, probao po jedan kolačić, možete zamisliti kolika bi to količina slatkiša bila. 

Iako ga znamo po velikom stomaku, ovaj simpatični dekica ipak zadržava pravo da bira gde će i kod koga probati slatke novogodišnje kolačiće. Što znači samo jedno – vreme je da i vi počnete sa izradom novogodišnjih kolačića na vreme, da bi bili sigurni da ih možete servirati lično deda Mrazu, i to sa ponosom.

Šta povezuje Deda Mraza, novogodišnje kolačiće i dečiji toranj?

Kakve novogodišnje kolačiće voli Deda Mraz?

Pre nego što počnemo sa otkrivanjem tajne o najomiljenijim kolačićima Deda Mraza, moramo se osvrnuti na to šta on radi u periodu pred praznike, dok ne krene sa Severnog pola.

Da li odmara? Ne. Deda Mraz provodi ovaj period pripremajući irvase i nestašne vilenjake, koji su sve do sad odmarali i sakupljali snagu za predstojeću zimu. Vilenjaci se vraćaju na pakovanje poklona, pripremanje igračaka, ukrasnih papira i kutija. Takođe, zaduženi su da pred jesen krenu sa sortiranjem pisama, proverom ko je slušao a ko nije, sastavljanjem liste želja i spiskova sa adresama…Kao i vilenjaci, i irvasi su se odmarali od svojih normalnih obaveza sve do jeseni. Slobodno su lutali, obilno jeli i trčali okolo igrajući se jedni sa drugima. Sada je vreme da krenu sa treningom.

Deda Mraz u jesen mora da sakupi sve svoje irvase, da ih vrati u formu i obuči nove. Pojedini irvasi odlaze u penziju dok ih zamenjuju drugi, mlađi i snažniji, koji mogu da izdrže i najdalje letove. Deda Mraz će jesen provesti radeći polako i strpljivo sa irvasima, kako bi bili spremni za veliki novogodišnji let oko sveta. Ovo je veliki i odgovoran posao, jer samo najbolji od najboljih zaslužuju da budu upregnuti u njegove sanke i sigurno dostave poklone.

Sve ovo znači da je Deda Mraz i više nego umoran a tek ga očekuje najveći posao na svetu. Zato roditelji i deca širom sveta pripremaju najukusnije poslastice, koje će biti ostavljene ispod jelke a koje će našem Deda Mrazu dati snagu da izdrži. I koje kolačiće on najviše voli? Pa, baš te, koje deca i roditelji spremaju zajedno.

Kako uključiti dete u kuhinjske poslove i zašto?

Leto nas osim smanjenog apetita, okreće i ka laganim, hladnim obrocima, koji ne zahtevaju dugotrajnu pripremu ili stajanje pored usijanog šporeta. Zima je vreme kada i inače provodimo više vremena u kuhinji. 

Snežni dani su idealni za dom ispunjen mirisom kolača od jabuke i cimeta, koji se širi iz tople rerne. Vruću supicu koja se puši iz tanjira ili već pomenute, novogodišnje kolačiće. Sama pomisao na izradu ovih šarenih, sitnih kolača deci će biti i više nego primamljiva. Još ako im usput pročitate i početak ovog teksta i date do znanja da ih prave za Deda Mraza lično, njihova uloga poslastičara je zagarantovana.

Kako da vam se pridruže?

Uključivanje dece u kuhinju može biti nezgodno, to je činjenica. U kuhinji ima opasnih stvari. Ima oštrih predmeta, teških posuda i vrelih površina. Ali sve  to nije razlog da ih držite podalje od procesa kuvanja. To su samo razlozi zašto vi treba da budete sa njima, da ih nadgledate i dajete uputstva.

Osim učenja dece da sveže kuvani obroci potiču od ozbiljnog posla u kuhinji, trebalo bi da naučite svoju decu i drugim stvarima. Kako dobijamo brašno? Gde raste različito povrće? Kada je koje voće zrelo? Odakle potiče so?

Vaš saveznik u kuhinji sa decom - Montesori toranj

U prethodnom članku o Montesori igračkama, govorili smo o samoj Montesori metodi koja uključuje aktivnosti koje deca samostalno vrše. Uključivanje dece u kuhinjske poslove takođe zahteva samostalnost i razvoj veština. Ono što moramo imati u vidu je da su svi kuhinjski elementi, uključujući i belu tehniku i opremu, napravljeni za odrasle osobe. Tu nam u pomoć priskače, ko drugi nego Montesori. I to njegovo veličanstvo – dečiji toranj.

Ovaj toranj, prvenstveno je namenjen za učenje i dizajniran je tako da se podešava u tri nivoa za različitu primenu. Učenje podrazumeva upoznavanje okoline, samostalno obavljanje aktivnosti poput pranja zuba, umivanja ili poslova u kuhinji.

Upotreba stolice da bi dosegli kuhinjski elementi ili umivaonik može predstavljati rizik. Iako se sa njom lako dostiže visina, stolica nije konstruisana da se na njoj stoji i uvek postoji rizik od prevrtanja. Bezbedan način da mališani budu na visini kuhinjskog pulta, bez brige da bi mogli pasti je upravo naš drveni toranj.

PikPok sklopivi toranj je napravljen  sa posebnom namenom,  kako bi bio koristan i bezbedan u isto vreme. Stabilan je i ima široku osnovu, sa četiri nogare, što nudi dobru zaštitu i oslonac. Toranj je idealan i za roditelje. Setite se koliko ste puta morali podići dete koje vrišti, samo da bi videlo šta vi to zapravo radite za kuhinjskim elementima, koje ono ne vidi.

Od koristi je i ako ga premestite u kupatilo i pustite dete da samo obavi higijenske zadatke, bez vaše pomoći. Prilično je naporno ostaviti sav posao i podići dete da bi opralo ruke. Saznanje da mogu sami da sipaju piće, sami pripreme jednostavan obrok, uzmu jabuku, umiju se, i da im ne treba ničija pomoć, doprinosi građenju samopouzdanja i samostalnosti.

Montessori sklopivi toranj za decu 2022

Zašto je dečija pomoć u kuhinji dobra?

Uključenje dece u pomaganje oko poslova u kuhinji , važno je za njihov kognitivni, emocionalni, pa čak i fizički razvoj.

To što deca pomažu u kuhinji donosi koristi unapređenju mnogih veština. Mala deca mogu da uče boje i oblike sa raznim voćem i povrćem. Ili matematičke osnove prilikom brojanja ili merenja sastojaka, radeći nešto jednostavno kao što je brojanje jaja ili kašika brašna. Možete pitati šta je prvo, drugo i treće ili računati zajedno.

Dajte deci da pročitaju sastojke na namirnicama ili recepte kako bi poboljšali svoje čitanje i obogatili rečnik. Fine motoričke veštine se usavršavaju tako što deca sipaju odmerene sastojke, postavljaju sto ili ređaju hranu na tanjir.

Deca takođe moraju da nauče da sama priprema obroka zahteva i čišćenje i pospremanje. Naučite ih odgovornosti tako što ćete im pomoći u čišćenju posuda i nereda tokom kuvanja ili vraćanja hrane u frižider ili na police. Deca mogu pomoći u čišćenju stola, oprati i prebrisati sudove. Najbolja stvar je što će se vaša deca toliko zabavljati ulogom koja pripada odraslima, da neće shvatiti da zapravo uče.

Pogledajte kako nama deca pomažu oko ukrašavanja jelke.

Zaključak:

Postoji mnogo razloga da vam se deca pridruže u kuhinji i oni se ne odnose na to da vam deca pomažu, već na to da vi pomažete njima. Od samostalnog funkcionisanja i samopouzdanja, do donošenja odluka i planiranja, od mašte i kreativnosti, do znanja o ishrani. To će otvoriti korake za samostalan život u budućnosti uz razvoj praktičnih veština.

Možda ćete se kupovinom baš ovog tornja iznenaditi koliko brzo uče i za šta su sve sposobna ta mala bića. Ne dozvolite da vam tehnologija oduzme uspomene na zajedničke trenutke sa decom. Gradite uspomene  iz vašeg doma, baš kao što se i mi sećamo šta su nam odrasli dozvoljavali da radimo, dok smo bili mali. Nova godina je idealno vreme za to!

Autor: Biljana Jovanović