Drvene igračke i 6 razloga zašto ih kupiti

U zavisnosti koliko imate godina, možda se sećate vremena ili ga se sećaju vaši roditelji, kada su jedine igračke dostupne deci bile baš drvene igračke. Nostalgija je divna stvar jer se sećamo svih igara koje smo igrali kao deca, vremena radosti i sreće. Deljenje vaših iskustava, uspomena i igara može poslužiti kao inspiracija za sledeću generaciju, negujući maštu i kreativnost. Podsećanje na sopstveno detinjstvo ispunjeno drvenim igračkama može delovati kao okidač da podelite ta sećanja sa svojom decom ili unucima.

Da li su drvene igračke pravi izbor?

Svet igre se drastično promenio u poslednjih nekoliko decenija. Deca više nemaju svoje stare pouzdane i omiljene igračke koje ispunjavaju njihovo slobodno vreme i  prostor za igru. Igračke su nekada bile nasleđe sa sentimentalnom vrednošću i prenosile su se sa roditelja na dete. Stare i nadasve zdrave tradicionalne igračke zamenjene su sjajnim i jeftinim plastičnim.

Trepćuća svetla i baterije rade ono što je mašta nekada radila. Pre plastike jarkih boja i uređaja koji svetle ili prave zvukove, postojale su ručno rađene drvene igračke, kamioni, blokovi i slagalice za koje nisu bile potrebne baterije ili punjenje!

Sa toliko različitih igračaka koje možete izabrati, kao roditelji smo preopterećeni kada pokušavamo da odlučimo šta da kupimo svojoj deci.

U idealnom slučaju, igračka treba da bude bezbedna, pristupačna i izdržljiva, a da ne pominjemo da mora imati ulogu u razvoju mentalnih i fizičkih veština. Dok su plastične igračke raznovrsne i lako dostupne, drvene igračke se često zanemaruju.

Šta čini drvene igračke drugačijim?

Uvek je bilo i biće više dobrih razloga da se odlučite za kvalitetne drvene igračke. Najvažniji? Drvo je prirodan proizvod! Međutim, pored ekoloških prednosti, drvene igračke imaju još mnogo toga čime mogu da se pohvale.

Istina je da većina igračaka – bilo da su plastične ili drvene imaju ili obrazovna ili razvojna svojstva. Ali šta tačno čini drvene igračke drugačijim? I kojih su to 6 glavnih razloga da se odlučimo baš za njih?

1. Ručno rađene

Uopšteno govoreći, većina drvenih igračaka je ručno rađena, a ne masovno proizvedena. Njihovi dizajni su pažljivo odabrani i prilagođeni za optimalno angažovanje, uživanje i učenje. Jednostavna, zdrava priroda drvenih igračaka neguje maštovitu igru. Sa tradicionalnim drvenim igračkama nudite ogromno polje za razvoj dečije mašte. Za razliku od masovno proizvedenih plastičnih igračaka, drvene igračke se često proizvode korišćenjem održivih sirovina. Budući da drvene igračke koriste prirodne sirovine, one nude deci i ličnu vezu sa svetom prirode.

2. Prirodan materijal

Za roditelje koji su zabrinuti sa čime se njihova deca igraju, važno je da razmišljaju o opciji kupovine stvari od prirodnih materijala. Poslednjih godina ljudi su masovno postali ekološki svesniji. Opasnost koje plastika predstavlja za okolinu, ljude i životinje, očiglednija je sada više nego ikada ranije. Dok svi težimo održivosti, logično je da se naše stare omiljene drvene igračke vraćaju.

Program UN za životnu sredinu (UNEP) objavio je izveštaj u kojem se nalazi da 25% dečijih igračaka sadrži štetne hemikalije. Hemijski aditivi i primese se koriste u plastičnim igračkama i drugim plastičnim proizvodima da obezbede specifične nivoe tvrdoće ili elastičnosti. Ono što je poražavajuće je da mnoge od ovih hemikalija mogu i sigurno hoće naškoditi zdravlju dece. Dok je potpuni efekat plastičnih hemikalija na telo nepoznat, one su za sada povezane sa rakom i neplodnošću.

Pošto većina plastičnih igračaka nema oznaku koje hemikalije sadrže ili kojim su tretirane, roditelji ne znaju da li je neki predmet štetan. Zašto uopšte rizikovati?

Penjalica - Pikler Triangl 3

3. Bezbedne za decu

Bezbednost je naš glavni prioritet. Naše drvene igračke su jedinstveno dizajnirane za male istraživače, znajući da sve završava u njihovim malim ustima. Nasuprot njima, plišane igračke su rasadnik bakterija i pravi rudnik prašine i grinja. Činjenica je da se većina plastičnih igračaka može lako otkinuti ili polomiti, ostavljajući male delove koje deca mogu progutati ili oštre ivice koje bi im mogle poseći kožu. Mala deca često stavljaju mnogo stvari u usta i to je izuzetno opasno.

4. Izdržljive i dugotrajne

Igračka koja je napravljena pažljivo, ručno, biće trajnija i čvršće od one koja je napravljena mašinski, a roditelji mogu biti sigurni da je i potpuno bezbedna za igru njihove dece.

One su izdržljive i dugotrajne. Činjenica je da su deca veoma gruba prema svojim igračkama. Tokom odrastanja i igre mnoge će biti više puta  bačene, gurane ili uprljane hranom. Većina drvenih igračaka je napravljena od punog drveta, tako da ih je prilično teško u potpunosti oštetiti osim eventualnih površinskih ogrebotina. Ako se zaprljaju, možete ih lako očistiti i pripremiti za sledeću igru. Dakle, ako razmišljate o ulaganju u igračke koje možete preneti sa kolena na koleno, nikada nećete pogrešiti sa drvenim igračkama. Ono što je sigurno je da će ove igračke stajati i kao dekoracija u kući dugo nakon što deca odrastu ili upišu fakultet.

5. Uživajte u miru

Svi roditelji znaju koliko je odmor bitan u vremenu kada odgajamo malu decu. Popodnevna dremka dok se igraju najčešće bude prekinuta sirenom i zvučnim signalima raznih plastičnih, kineskih skalamerija za igru. Ne samo da drvene igračke neće ugroziti vaš dom otrovnim i nepoznatim hemikalijama, već takođe neće ugroziti ni vaš mir. Prednost ovih igračaka je i nedostatak buke i takođe pruža roditeljima tišinu koja im je često potrebna tokom dana.

I još jedna bitna stvar, kada kupujete naše drvene igračke za decu, izbegavate zamke popularnih igračaka koje podstiču nasilno ponašanje, kao što su one koje uključuju oružje i druga nasilna sredstva.

6. Podstiču učenje i razvoj

U ranom uzrastu deca konstantno razvijaju kognitivne veštine i sposobnosti rešavanja problema. Dodir, mašta i razmišljanje uz igru jedan je od najboljih načina za pravilno razvijanje ove veštine. Deci je zanimljivo igrati se igračkama različitih tekstura, oblika, veličina i težina. Drvene igračke imaju klasičan izgled i taktilni osećaj.

Igranje drvenim igračkama ima veliku senzornu vrednost, a ove informacije će doprineti njihovom razvojnom iskustvu dok istražuju svet oko sebe. Osećaj i težina se takođe menjaju kako se veličina objekta menja, zbog njegove gustine.

Zbog svojih jednostavnijih oblika, drvene igračke takođe pomažu deci da razviju pravilnu koordinaciju ruku i očiju (vida). Aktivnosti poput izgradnje kula od drvenih blokova, pažljivog postavljanja delova ili igra sa interaktivnom kućicom, zahteva od dece veštinu i koncentraciju. Takođe i strpljenje.

Drvene igračke nude odličnu obrazovnu vrednost. Pošto drvene igračke ne dolaze sa elektronskim delovima ili glasovima koji daju uputstva kako da se igraju, deca su često prepuštena sama sebi, postepeno razvijajući svoje veštine rasuđivanja, veštine rešavanja problema i finu motoriku.

Pikpok.rs online prodavnica drvenih igračaka

Gde kupiti drvene igračke?

U danima pre interneta, u suštini ste mogli da birate između lokalnih prodavnica igračaka ili stolara u blizini (ako ga ima), i to je bilo sve. Danas, međutim, možete da posetite našu internet prodavnicu i na samo jedan klik obezbedite svom detetu najbolju drvenu igračku.

Pikpok vam nudi i širok izbor ručno rađenih igračaka koje su napravljene od najkvalitetnijeg drveta. Njihova glavna prednost je kvalitet. Od ljuljaški, tobogana, kućica i kockica, naše igračke su napravljene od drveta i ukrašene netoksičnim bojama. Obradujte svoje mališane još danas!

I ne zaboravite da sa nama možete zajedno da kreirate igračke po vašoj želji – Kreirajmo zajedno

Autor teksta: Biljana Jovanović