Podstaknite emocionalni razvoj kod dece u 6 koraka

Deca brzo rastu i razvijaju se u prvim godinama svog života i to intenzivno u nekoliko glavnih oblasti. Te oblasti su motorička / fizička, komunikaciona i jezička, kognitivna, socijalna i emocionalna. Emocionalni razvoj utiče na detetovo samopouzdanje, empatiju, sposobnost da razvije značajna i trajna prijateljstva i partnerstva, kao i osećaj važnosti i vrednosti za sebe, ali i osobe u okruženju. Socijalni i emocionalni razvoj dece utiče i na sve druge oblasti razvoja.

U nastavku teksta donosimo 6 osnovnih strategija koje će vam pomoći da negujete emocionalni i intelektualni razvoj vašeg deteta.

Emocionalni razvoj kod dece

1. Reagujte pravovremeno bez rizika da ćete ih razmaziti

Jedan od najvažnijih faktora u odrastanju zdravog deteta je prisustvo odrasle osobe koja reaguje na njegove potrebe i emocije. To znači da kada ono izrazi potrebu ili emociju, vi odgovarate i reagujete. Drugim rečima, vaše dete mora da zna da ćete biti tu za njega ako ste mu potrebni. Ono što nije od pomoći je da dete oseća da je uvek u fokusu pažnje ili da se ceo svet i život vrti oko njega.

Morate biti odgovorni ali ne popuštati sa idejom da ste vi zapravo vođa. Deca se prilgođavaju i razvijaju kroz interakciju sa svojim najmilijima tako što posmatraju život porodice ili zajednice u kojoj borave. To znači da je ono što vašem mališanu najviše treba je da komunicira sa vama na način pun ljubavi, topao i radostan i da posmatra dok obavljate zadatke koje su deo vašeg svakodnevnog života.

Zato odgovorite na njegove potrebe blagovremeno i odgovorno i organizujte okruženje tako da može da istražuje i napreduje. Nahranite dete kada je gladno i obezbedite mu udobno mesto za spavanje kada je umorno. Odvojite vreme koje mu je potrebno da istraži pojave koje mu se nađu na putu. Ali takođe uključite svoje dete u svoj dan, dok kuvate i savijate odeću i kupujete hranu i razgovarate sa prijateljima i gostima.

2. Ne prekidajte igru vašeg deteta

Igranje kreće od samog rođenja. Nemojte da se osećate kao da morate da svakog momenta animirate svoju bebu. Bebe uvek rade i uče – primećuju stvari, hvataju se za stvari, pomeraju svoje udove, dohvataju ih, stavljaju prste u usta. Naš posao je da im olakšamo posao kojim se bave tako što ćemo im pružiti okruženje koje podstiče njihovo istraživanje, a ne da prekidamo njihov rad pokušavajući da ih naučimo onome što mislimo da treba da uče.

Dakle, kada je vaše dete zauzeto, uvežbajte da ga ne ometate ili prekidate. Na isti način na koji biste pokušali da izbegnete buđenje bebe koja spava, pokušajte da ne prekidate bebu koja je zaokupljena sama sobom. Na ovaj način ne samo da im dajete prostora da se zanimaju sami, nego odvajate vreme i za sebe.

3. Postavite rutinu – organizujte poslove i obaveze

Postavite raspored i rutinu koje ćete se bar okvirno pridržavati. Ako ujutru vreme provodite u pripremanju hrane ii sređivanju veša, dajte detetu do znanja da za to vreme obavljaju neku svoju aktivnost a da posle sledi neka zajednička. Obezbedite im igračke i prostor uz obećanje da sledeći posao jeste zajednički odlazak u šetnju ili bilo šta drugo.

Rutina pomaže mališanima da razviju razumevanje i dubok osećaj sigurnosti, jer vole da znaju šta mogu da očekuju. Rutine takođe podstiču saradnju i dogovor, jer nema neizvesnosti oko toga šta će se sledeće desiti.

4. Važnost ličnog primera

Zapamtite da bebe najviše uče iz oponašanja i imitiranja. Odnosi koji su puni razumevanja, podrške i topline, biće upravo oni koji će i njih krasiti u budućnosti.

Mozak vašeg deteta se svakodnevno razvija stvarajući nove neuronske veze kao odgovor na njegovo okruženje, ali najvažniji posao koji dete obavlja je razvoj sposobnosti za poverenje, povezanost i intimnost. Dakle, bliskost sa roditeljima je njihov primarni zadatak i stvara uticaj u celokupnom i budućem odnosu sa svetom. Vaše dete vas koristi kao svoju sigurnu bazu iz koje može da istražuje svet i traži od vas da znate kako da protumačite ono što on doživljava a ne razume. Dok je u interakciji sa vama, njihov mozak stvara neuronske veze koje će ga oblikovati za ceo život.

Drugim rečima, ljudski intelektualni razvoj je izgrađen na temeljima emocionalne sigurnosti. To znači da vaša primarna pažnja treba da bude na uživanju u svom detetu, druženju s njim, odgovaranju na njihove potrebe, zajedničkoj igri i ohrabrenju oko stvari koje ih brinu ili plaše. Studije pokazuju da su intelektualno, emocionalno i fizički najnaprednija deca ona čiji su roditelji pažljiviji, osetljiviji i prisni u odnosima sa njima.

Roditelji i dete

5. Uključite ih u svakodnevne aktivnosti

Dečiji intelekt raste iz angažovanja i učestvovanja u svakodnevnim aktivnostima. Ponekad nije potrebna nikakva specijalna niti dodatna aktivnost od one koja je svakodnevna, da bi podstakli njihov pravilan razvoj. Naravno da interaktivne i edukativne igračke znatno pomažu i ne treba isključivati njihov značaj i upotrebu.

Savršen primer primene igračke i učestovanja deteta u svakodnevnim aktivnostima pročitajte na sledećem linku – Montesori toranj

Oduvek se insistiralo na čitanju deci kao aktivnosti koja doprinosi. Ali još bolje je razgovarati sa detetom. To ne znači da je nužno da odvojite vreme i sednete da obavite dijalog samo iz tog razloga. Uključite ga u razgovor dok obavljate svoje svakodnevne zadatke -peglate veš, perete sudove ili spremate hranu. Bebe i mala deca vole da vide kako stvari funkcionišu, što je drugo po bitnosti nakon interakcije sa roditeljima.

6. Upoznajte ga sa prirodom

Ne zaboravite da izvodite svoje dete napolje svaki dan koliko god možete. Svi ljudi treba da budu u prirodi što je više moguće, a deci je ovo vreme posebno potrebno. Pošto mozak deteta raste kao odgovor na okruženje, sasvim sigurno je da će im više vremena napolju zapravo pomoći da postanu emocionalno napredniji.

6 razloga za kupovinu drvenih igračaka (pikpok članak)

Emocionalni razvoj dece: Zaključak

Roditelji igraju najveću ulogu u socijalnom i emocionalnom razvoju, jer nude najbitnije odnose za svoje dete. Kvalitetna iskustva sa članovima porodice, vaspitačima, nastavnicima i drugim odraslim osobama pomažu deci da uče o međuljudskim odnosima.

Da biste negovali društveni i emocionalni razvoj vašeg deteta, važno je da svakodnevno učestvujete u kvalitetno provedenom vremenu, u zavisnosti od uzrasta vašeg deteta. Budite nežni i pažljivi, podržite, utešite, razgovarajte i pre svega igrajte se sa svojim detetom.

Autor: Biljana Jovanović