Kako sačuvati decu od medija?

Kada je moje dete počelo da se ponaša kao „hipnotisani robot“? Kako se to desilo? Šta sam uradio/la loše, kada dete pre želi ekran nego da izađe napolje? Da li sam mogao/la nešto drugačije? Jel sada kasno?

Verovatno svaki roditelj sam sebi postavlja ova pitanja.

Gde grešimo? Kako grešimo? Kako to da ispravimo? Idemo redom.

Porodica VS mediji

Porodica danas sve više gubi na značaju. Ukućani se ponekad ne vide i po nekoliko dana. Posao, škola, treninzi i druge obaveze odaljavaju decu od roditelja, ali i obrnuto.

Zbog silnih obaveza, često lako podlegnemo dečijim pitanjima „Mama, jel mogu malo tablet? ili „Tata, daj mi malo svoj telefon!“. Starija deca više ni ne pitaju, već se zabiju u svoju sobu sa telefonom i više ih ništa ne interesuje. Ne znaju čak ni da li je napolju dan ili noć.

Evidetno je da mediji utiču na sve nas, a pogotovo na mlad i upijajući mozak kao što je dečiji. Zato nije neobično što  će pre izabrati crtać umesto lopte, igricu umesto igranjca u parkiću, Tik Tok umesto bleje sa drugarima.

Kako zapravo mediji utiču na decu i zašto su toliko zarazni?

Brojni svetski stručnjaci povezuju poremećaje govora, motorike, ponašanja i emocija upravo sa medijima, jer deca sve više vremena provode pasivno sedeći ispred ekrana, upijajući sve što im se plasira.

Ono što posebno zabrinjava jeste neprilagođen medijski sadržaj. Navešćemo samo nekoliko  posledica medijske manipulacije kojoj smo svi mi svakodnevno izloženi:

 • Stvaranje neprimerenih idola (starleta, kriminalaca, rijaliti „zvezda“ i sl.),
 • Zavisnost od društvenih mreža čiji su cilj „lajkovi“ i „foloveri“,
 • Video sadržaj koji hipnotiše,
 • Stvaranje kompleksa usled forsiranja atraktivnog fizičkog izgleda,
 • Prihvatanje psovki, uvreda, pornografije i kriminala kao nečeg normalnog i poželjnog,
 • Pojava rizičnih ponašanja – razne forme zavisnosti, promiskuitet, socijalna izolacija, psihijatrijski poremećaji…

Zapitajte se kako na vas utiču medijski sadržaji.  A zamislite sada jedan nedovoljno formiran dečiji mozak, koji sve to svakodnevno gleda i sluša. Kakav stav treba da zauzme dete prema svemu ovome?

Šta kao roditelji možemo da učinimo za decu?

Činjenica je da je deci danas sve „na izvol’te“ i da roditelji sve više gube svoj autoritet.

Šta nam je onda činiti, pitate se?

Po mom mišljenju, za jednog dvanaestogodišnjaka je već kasno. Ali za mlađu decu nije!

Ako roditelji gledaju rijalitije, upijaju senzacionalističke sadržaje ili provode puno vremena na telefonu, to će raditi i njihova deca.

Ako su roditelji, pak, usmereni na kvalitetnije sadržaje kao što su knjige, dobri filmovi, dobra muzika, odlazak u pozorište, muzej i slično, i deca će stvoriti osećaj za kvalitetnije.

Mi smo ti koji moramo biti uzor! Mi smo ti koji moramo da uložimo energiju i izvedemo decu na pravi put. Nije lako, ali isplati se.

Kako zaštititi decu od medija?

Kako to uraditi, pitate se? Ovde ću dati neke predloge koje možete, a i ne morate prihvatiti ako mislite da postoji nešto bolje.

Da se razumemo, ovde navodim smernice za roditelje dece do 7 godina, jer je to period kada ona najviše upijaju medijske sadržaje.

 • Deci do druge godine nemojte nuditi nikakve medijske sadržaje. Nijedan crtać, nijednu igricu!
 • Ponudite deci zdrave načine zabave – kvalitetne igračke, društvene igre, mozgalice…
 • Pustite decu da im bude dosadno! Dosada tera dečiji mozak da sam sebi smisli zabavu.
 • Neka vam TV bude što manje uključen kada su deca prisutna.
 • Ako vam je TV već upaljen, pustite neki neutralan kanal bez jakih zvukova, bez reklama i brzih promena slika.
 • Ukoliko gledate neku vama važnu emisiju, seriju, vesti i slično, pokušajte da pred decom ne komentarišete te sadržaje, neka se oni za to vreme zabavljaju za svoj račun.
 • Ne dajte deci mobilni telefon u ruke!!! Gomila neprilagođenog sadržaja vreba na celom internetu, čak i na sajtovima za koje mislite da su bezbedni.
 • Ne držite YouTube klipove ili crtaće ispred detetovog lica da bi jelo, spavalo ili slično, ješće i spavaće i bez toga, verujte mi.
 • Ako već gledaju crtaće, a realno većina dece to radi, neka to bude po pola sata, sat vremena u vrh glave.
 • Birajte crtaće koje dete može da gleda, jer postoje stvarno dobri, poput Maše i medveda, Malog kraljevstva, Patrolnih šapa…, ali ima i onih koji iako deluju ok, šalju podsvesne poruke deci.
 • Kada govorimo o igricama, i tu je stvar slična, jer postoje igrice koje neprimetno vode u zavisnost. Sa druge strane, postoje i kvalitetne, edukativne igrice, poput onih za razvoj fine motorike, koordinacije oko ruka, grafomotorike i sl.
 • Ako već volite da gledate rijaliti emisije, izdvojite se od dece, jer je bolje da tada budete sami, nego da oni slušaju i gledaju ovakav sadržaj.
 • Posvetite deci barem sat vremena zajedničkog kvalitetno provedenog vremena dnevno, makar se ono sastojalo samo od razgovora sa njima.
 • Svoje vreme na mobilnom telefonu pokušajte da ograničite, ako treba objasnite deci da ćete npr. narednih sat vremena biti na telefonu, jer je i to bolje nego da svakih 5 minuta proveravate poruke, mejlove, lajkove i sl. I vama će prijati takva organizacija, videćete.
 • Uvek se pridržavajte ovih pravila! Dovoljno je da jednom popustite i dete će već naći „rupu u zakonu“.
 • Ne nasedajte na dečije manipulacije poput plakanja i drame kada ima zabranite ekrane. Ako istrajete, oni će nakon nekoliko pokušaja shvatiti da takvim ponašanjem neće ništa iznuditi od vas.
 • Ako vam je lakše, napišite pravila na papir i napravite „zvaničan dokument“ koji ćete detetu pokazivati kad god se bude bunilo. Za decu, pisani dogovor ima mnogo veću težinu nego usmeni.

Nadam se da sam vam donekle pomogla da se izborite sa čudovišnim medijima i sveprisutnim ekranima. Borba je teška, ali ne baš toliko da je ne možemo dobiti.

Uostalom, pored tolikog izbora kvalitetnih igračaka, nemoguće je da ne pronađete neku koja će vašem detetu biti zanimljivija od ekrana. Posetite naš shop i već danas pronađite detetu savršenu zanimaciju!

Ostavite odgovor