Igranje u pesku je blago detinjstva

Igranje u pesku

Šta vam prvo padne na pamet kada neko spomene igranje u pesku? Da li se odmah setite kako ste satima na plaži gradili kule i dvorce? Mame bi povremeno došle da nam namažu ramena i leđa da ne izgorimo na suncu. Sa toliko strpljenja i posvećenosti smo gradili naše carstvo. Jedina stvar koja bi nas omela u našem malom  projektu bili bi talasi koji bi odneli neki deo dvorca ili čak ceo. 

Eh te suze i ljutnja, ali i ne odustajanje da se opet izgradi malo carstvo. Da ne zaboravimo pesak koji bi ostajao pod noktima koji se ni nakon kupanja nije uvek skinuo do kraja. Pored opuštanja koje donosi igranje u pesku, postoji još mnogo prednosti koje ova igra donosi. Sad kada smo vas malo vratili u detinjstvo i nadam se izazvali osmeh na licu kroz sećanja, hajde zajedno da vidimo koje to prednosti donosi ovaj vid igre.

Stimuliše dečiju maštu

Kada vaši mališani vide koliko je lako oblikovati pesak, pustiće maštu na volju i njihova kreativnost će doći do izražaja. Možda se i vi sami iznenadite kada ugledate mali grad koje je vaše dete napravilo od peska. Pesak može imati mnogo različitih oblika, nudeći tako beskrajnu zabavu i učenje. Kako bi ste podstakli vašeg mališana obezbedite im razne kalupe i alatke kako bi mogli da dekorišu i prave sve što im je mašta donela.

Stimuliše fizički razvoj

Igranje u pesku može biti pravi mali trening za vašu decu. Kopanje, sipanje, podizanje i prenošenje kofica s peskom podstiče razvoj mišića kod dece. Sigurno ste primetili da vaši mališani s lakoćom prenose veće težine s jednog na drugo mesto, ili čak čuče u pesku duže vreme, a ne pokazuju umor? To je zato što se deca fokusiraju na igru i izgradnju svog carstva, kula, gradova, ili možda samo crtanja u pesku.

Stimuliše socijalne veštine

Na jednom kraju devojčice kuvaju ručak, a na drugom kraju igrališta dečaci zajednički traže blago. Prava mala porodica. Kada je ručak gotov, a blago pronađeno, sledi ’’ručanje’’ i smišljanje novih igara i pravljenje dvorca od peska. Dečaci grade,a devojčice ukrašavaju dvorac i dvorište dvorca. Na ovaj način deca uče da dele igračke, da se dogovaraju i da bude maštu jedni u drugima.

Rešavanje problema

Dok se mališani igraju, oni neprestano rešavaju probleme. Kada se dečiji kolač napravljen od peska i vode raspadne kada se izvadi iz šolje, potrebno je da vaša devojčica ponovo razmisli koliko vode, a koliko peska treba da stavi kako se ne bi kolačić opet raspao. Dečaci sa druge strane rešavaju problem prolaska kamiona kroz rampu koju su sagradili, tražeći rešenje kako da sagrade novu rampu.

Igranje u pesku je opuštajuće, a donosi i mnoge prednosti koje smo gore naveli. Kada je reč o ovoj vrsti igre, nema potreba da planirate bilo kakve aktivnosti, potrebno je samo da deci obezbedite igračke i opremu za igru. Šta spada u opremu za igranje u pesku? Hajde zajedno da pogledamo.

Ne morate da idete na plažu da bi ste istražili pesak zajedno sa svojim mališanima. Možete otići u park, koristiti kantu sa peskom kod kuće, ili možda iznenaditi svoje mališane sa velikim brodom za pesak. Brod je odlično rešenje koje ima zaštitu od sunca, velike kutije za odlaganje igračaka, kao i platno kojim se prekriva pesak kako bi uvek bio siguran i čist za korišćenje. Razni rekviziti poput lopatica,grabulja, kantica, raznih oblika za kolačiće, kofica za zalivanje, mogu biti od koristi vašim mališanima pri igranju u pesku.  

Igranje u pesku se pozitivno odražava na um i telo vaše dece. Nudi mogućnost istraživanja i eksperimentisanja u bezbednom okruženju. Najbolje od svega je što mališani ovaj vid igre doživljavaju kao priliku za zabavu i uživanje, a ne kao fizičku aktivnost. Deca ne prave razliku između peska na moru i peska u parku ili kod kuće, ali uz veliki brod možete im dočarati malo mora i kod kuće.

Autor: Danijela Seosajt