Emotivni i društveni razvoj deteta

Emotivni i društveni razvoj deteta

Mentalni i društveni razvoj deteta se postiže zadovoljavanjem detetove potrebe za pažnjom, stimulisanje deteta igrom, govorom i drugim aktivnostima.

Biti roditelj donosi mnogo uzbuđenja, predstavlja emotivno iskustvo, ali može biti i veliki izazov i stres. Ono što se svaki roditelj pita je da li poseduje sposobnosti i veštine da vaspita srećno i zdravo dete?
Kako bi se deca pravilno razvila, najpotrebnije je da imaju nekoga ko će ih voleti. Neko ko će odvojiti vreme da ih razume i da odgovori sa puno osećaja i brige.

Razvijanje samopoštovanja kod deteta

Roditelji kroz svoj odnos sa detetom uče decu o nećemu važnom. Roditelji uče decu međuljudskim odnosima, šta se može očekivati od njih, kao i kako funkcioniše svet. Prvi primer je plač deteta. Roditelj reaguje na plač svog deteta, a dete na taj način uči da kroz svoj glas može izazvati reakciju kod roditelja. Samim tim se dete oseća važno i gradi poverenje prema drugim ljudima.

Genetski potencijal i vaspitanje

Sve što roditelji rade u svakodnevnim aktivnostima sa svojom decom, predstavlja vežbanje mozga kod deteta. Dete uči odnosno vežba da razmišlja, da bude u pokretu, da gaji osećanja, da se igra i slično. Istraživanja su pokazala da u toku prve tri godine života deteta, mozak raste i razvija se više nego ikad u životu. Iako je genetika značajna za određivanje veština i sposobnosti deteta, podjednak značaj ima i okolina, a naročito roditelji.

Ponašanje roditelja utiče na dete

Način na koji se roditelji ponašaju ima veliki uticaj na razvoj deteta. Kada se roditelj smeje i dete se smeje, kada roditelj hvali dete ono se oseća posebno. Roditelji kao i okolina imaju veliki uticaj na to kako će se dete nositi sa svojim emocijama, na koji način će graditi odnos sa drugim ljudima, kako će  razmišljati.

Kako razviti samopoštovanje kod deteta?

  • Ljubav i privrženost – Dajte detetu do znanju koliko ga volite. Reagujte na detetov plač, gledajte ga pravo u oči, smešite se. Kada vaše dete uradi nešto dobro potrudite se da to i zna.
  • Prihvatite osećanja – Razumite i prihvatite osećanja kod deteta. Ukoliko je dete uplašeno, pokušajte da saznate zašto. Bitno je da dete zna da ga razumete.
  • Izbegavajte iznenađenja – Deca vole rutine i to im pomaže da se osećaju sigurno, zato pokušajte da izbegnete velika iznenađenja. Kada se iznenađenja dese, pomozite detetu da se smiri. Obratite mu se tihim i umirujućim glasom.
  • Prilagodite se potrebama deteta – Važno je biti fleksibilan i uskladiti raspored bebama, odnosno deci.
  • Očekujte da se vaše dete dobro ponaša – Kada mislite da je vaše dete dobro i pametno, ono će se bolje ponašati. Primetite šta vaše dete radi dobro i pričajte o tome, sva deca greše, tako da ne treba pričati samo kada dete pogreši. Sagledajte sve dobre strane deteta. 

Razvijanje samostalnosti

Evo nekoliko načina kako da pomognete detetu da ispoljava nezavisnost, odnosno samostalnost. Neka se vaše dete oseća važnim i odgovornim. Ono što vaše dete može samostalno da radi je: Pranje ruku, pranje zuba, obući i skinuti se, pomoći vam oko kuvanja ili kućnih poslova.

Podsticanje samostalnosti

Veliki uticaj ima roditelj u podsticanju, ali i u negiranju samostalnosti kod deteta. Najbolje bi bilo da pokažete detetu kako da uradi zadatak, a nakon toga da proba samostalno da uradi.

Budite strpljivi

Deci je potrebno više vremena da nešto urade, samim tim je i vama potrebno više strpljenja. Budite strpljivi kada učite dete da nešto uradi. Deca mogu mnogo puta ponoviti nešto dok ne savladaju zadatak.

Uspostavite rutinu

Uspostavljanjem rutine deca razvijaju dobre navike. Neka dete skloni stvari nakon igre, odeću neka odloži na svoje mesto.

Pružite jednostavna uputstva

Idite korak po korak i dajte jasna i jednostavna uputstva. Koristite reči koje vaše dete razume i podelite zadatak u nekoliko jednostavnih koraka. Nakon toga neka dete pokuša da uradi zadatak, a vi ga usmerite na ishod a ne na sami proces.

Izgradnja odnosa

Jedan od najvažniji zadataka roditelja jeste da shvati svoje dete. Jedan od načina šta čini dete jedinstvenim je da se shvati temperament deteta.  Roditelji uče i rastu zajedno sa svojim detetom. Razumevanje temperamenta deteta može pomoći roditeljima u komunikaciji sa detetom. Kada roditelj zna temperament svog deteta, može da predvidi teške situacije i spreči razne reakcije.

Poruke za roditelje

Ne postoji perfektan roditelj. Dešavaće se da roditelj ne prepozna signale deteta ili da će biti umoran da odgovori na optimalan način. Najbitnije je da roditelji nauče signale koje nisu prepoznali. Ponašanje deteta je njegov poseban način na koji vam govori šta mu je potrebno. U odnosu na to da li će roditelji prepoznati i naučiti signale kod svoje dece zavisi da li će biti u mogućnosti da podstiču razvoj kod deteta.

Autor: Danijela Seosajt