Tobogan za decu

Kada pomislimo na igralište za decu, park sa rekvizitima za igru ili bilo koju dečiju igraonicu, sasvim sigurno u mislima imamo sliku nekakvog tobogana. Pored ljuljaški, tobogani su jedan od najpopularnijih rekvizita za opremanje prostora na kom će se igrati deca.  Ma koliko tehnologija napredovala, tobogan je stvar koju ne može zameniti nijedna druga.

Kako su i svi akva parkovi opremljeni različitim toboganima, pa tako vidimo talasaste, spiralne, uspravne, u obliku tunela i mnoge druge, zaključujemo da on ne donosi zabavu samo deci, već i odraslima. Zašto je to tako?

Zato što on donosi ubuđenje i radost i zaista je zanimljvo spuštati se iznova i iznova. Da li se tu njegove prednosti završavaju? Da li sve što deca dobiju od tobogana bude uzbuđenje? Verovali ili ne, čak i ova prilično jednostavna naprava, koja je dizajnirana da po njoj samo klizite i ništa više, ipak ima nekog uticaja i na fizičko i mentalno zdravlje dece.

Tobogan za decu

Tobogan za decu je dobar za fizičko zdravlje

Deca rastu, i da bi taj rast bio i dodatno stimulisan, potrebno je aktvirati decu i fizički i mentalno. Nesumnjivo je da penjanje i spuštanje niz tobogan aktivira više mišića i učvršćuje njihovu ravnotežu i balans celog tela. To znači da tobogan direktno utiče na razvoj ravnoteže, koordinacije i snage. 

Da bi koristili tobogan , moraju da se penju stepenicama ili prečkama na vrh i time vežbaju snagu. Dok vaši mališani hvataju prečke merdevina, oni jačaju mišiće svojih ruku i prstiju, takođe i istežu svoje telo kako bi dosegli sledeći korak. Ovaj pokret povećava istezanje i fleksibilnost.

Kada se već nađe na vrhu tobogana, potrebna mu je i određena vrsta spretnosti da se a njegovom vrhu i čvrsto pozicionira, spreman za spust. Onda mu je opet potrebna snaga da se odgurne i da uživa u spustu uz primenu balansa i koordinacije. Pored toga, mentalna akcija ogleda se u tome da dete mora da proceni kada je vreme da se spusti, da li je bezbedno i kako da se u naletu adrenalina dočeka na noge bez rizika od pada.

Tobogan za decu ih uči strpljenju

Bilo da ste u prodavnici, banci ili lekarskoj ordinaciji, znate da očekujete red na mnogim mestima na koja idete. Obično to nije velika stvar – osim ako, naravno, nemate dete ili decu sa sobom. Vaše dete će verovatno postati glasno, uznemireno i plakati na samu pomisao da se tu nešto čeka. U najgorem slučaju, a može da usledi, je ono čuveno valjanje po podu ili ulici. Da, dešava se svima. Deca u mladom periodu i odrastanju obično nemaju svest o strpljenju, što ne znači da ga ne bi trebalo učiti da ovlada ovom veštinom.

Pomaganje svom detetu da se nosi sa strpljenjem na zabavan način pokazaće mu da to i nije tako loše. Većina društvenih igara uključuje neku vrstu čekanja na red pa je tako i sa famonim toboganom.

Kako dolazi lepo vreme, parkovi će svakako biti sve puniji a dece će na igralištima biti sve više. I baš ovu gužvu bi trebalo da iskoristite na pravi način. Tobogan se uvek nekako nađe u centru pažnje, što znači da će ipak morati malo da pričekaju na svoj red da ga koriste. Iako će možda cupkati u redu i izgarati od želje za što bržom smenom klizača, naučiće da se na neke stvari koje donose zadovoljstvo i zabavu, ipak mora malo pričekati.

Kada se deca igraju zajedno, tobogan je odličan način da se pomogne deci da nauče važne društvene veštine kao što su zajednička igra, deljenje, smenjivanje i učenje strpljenja i tolerancije prema veštinama i fizičkim sposobnostima drugih. Ove veštine će imati trajni uticaj na njihove odnos u društvu, poštovanje reda i pravila, ali pre svega – na njihovo strpljenje.

Drveni tobogan za decu 2

Tobogan za decu pomaže da steknu samopouzdanje

Iako je aktivnost brzog klizanja niz tobogan za decu uzbudljiva i proizvodi adrenalin, ona takođe zahteva značajno samopouzdanje da se popnu na visinu i brzo skliznu dole. Neka deca su isuviše oprezna ili se zaista iz nekog razloga plaše visine ili neočekivanog ishoda. Ukoliko se od samog upoznavanja sa toboganom za decu, plaše i same pomisli da probaju, budite strpljivi. 

Pomozite vašem detetu da proba bar penjanje, kada se smesti pomozite mu da klizi veoma polako do dna. Savladavajte veštinu spuštanja niz tobogan  korak po korak i ne obeshrabrujte ga konstatacijom da „sva deca mogu a ono ne može“. Ponekad, to nije samo strah, već je vaše dete procenilo situaciju kao rizičnu i u tome nema ništa loše.

Dešava se da deca, odjednom, preko noći,  razviju strah od korišćenja tobogana za decu. Ako je do sada sve bilo u najboljem redu, očigledno je da su se stvari u nečemu promenile. Ono na šta bi trebalo da se fokusirate je to da vaše dete nije doživelo neku neprijatnost. Možda ga je neko gurnuo kada je bilo na vrhu ili u toku penjanja,  ili se pad desio samostalno usled neopreznosti. 

Kako deca svih uzrasta koriste tobogan, neka zbog svog uzrasta neće biti u situaciji da objasne najbolje o čemu se zapravo radi. U ovim situacijama, budite vi strpljivi. Sačekajte pravi momenat da se opet oslobodi ili uvidi koja je njegova sopstvena greška bila presudna za bezbednost. U ovoj situaciji možete mu pomoći kupovinom tobogana koji je samo njegov.

Tobogan za decu u vašem domu

Tobogani koji se mogu smestiti u bilo koju prostoriju donose radost penjanja i spuštanja u vaš dom i mogu da zabavljaju bebe i malu decu u bezbednosti vašeg doma. Postavljanje tobogana na deo koji pokriva tepih ili prostirka, može biti dodatna pomoć u prizemljivanju na površinu koja nije tvrda kao beton. 

Prednost posedovanja Pikpok Tobogana se ogleda i u tome, što ga možete premeštati i seliti. Tako da za vreme letnjih dana on može postati najbolja dvorišna igračka, čijim postavljanjem obezbeđujete više svežeg vazduha i vremena provedenog napolju uopšte.

Autor: Biljana Jovanović