Dečiji kutak za higijenu kojem ne možeš da odoliš

Zdravlje deteta je najvažnija briga svakog roditelja. Da li imate decu koja dodiruju svaki kutak vaše kuće ili su se možda samo vratila kući nakon igre napolju i odmah zgrabili hranu bez pranja ruku? Sigurna sam da nijedan roditelj nema visoku toleranciju za prljavu decu. 

Ali šta treba raditi kada vaša deca ne vode računa o higijeni? Ne očajavajte, nije teško razviti dobre navike kada je reč o higijeni vaše dece. Hajde zajedno da vidimo koji su to trikovi koje možete primeniti na vaše mališane kako bi vodili računa o higijeni.

Dečija higijena

Zašto treba učiti decu ličnoj higijeni?

Deca kao deca, uvek posežu da zgrabe sve što vide ispred sebe. Oni dolaze u kontakt sa prljavštinom i prašinom koji mogu nositi zarazne mikroorganizme. Naši mališani nisu dovoljno oprezni da izbegavaju prljave stvari, zato je važno da na vreme naučite decu o osnovnim navikama lične higijene. Reći detetu da ne dira stvari oko sebe neće ga sprečiti da to radi, pogotovo ako niste u blizini.

Lična higijena za decu

Deca treba da održavaju svoje navike higijene sve vreme. Bilo da su kod kuće, igraju se, jedu, spavaju ili vam pomažu u kuhinji dok pravite omiljene kolače.  Osnovne navike higijene podrazumevaju higijenu ruku, tela i oralnu higijenu. Šta svaka od njih podrazumeva i koji su to trikovi za vaše mališane, hajde da zajedno pogledamo…

Higijena ruku

Deca se ne sećaju da operu ruke, tako da je vaš zadatak da podsetitie decu s vremena na vreme da operu ruke. Mališani često diraju sve oko sebe, što u kući tako i van nje. Vole životinje, maze ih, igraju se u pesku, na igralištu, a potom diraju hranu, lice, igračke i slično. Kada se vaši mališani vrate iz škole ili vrtića, podsetite ih da se prvo osveže pre nego što dodirnu bilo koju hranu ili svoju omiljenu igračku. 

Kako deca vole da oponašaju odrasle, eto prave prilike da im pokažete kako se temeljno peru ruke. Učestvujte u njihovoj higijeni kako bi im to postalo navika bez vašeg opominjanja svakodnevno. Kako bi mogli zajedno da perete ruke, obezbedite svojoj deci kutak za higijenu koji možete postaviti u kupatilu. Nakon što ste napravili omiljeni doručak vašim mališanima, pre samog ručkanja idite zajedno sa detetom da operete ruke.

Dečiji Kutak za higijenu

Šta možete da uradite kako bi ste obezbedili higijenu kože vašeg deteta?

Za početak naučite svoju decu da se kupaju svaki dan. Važno je i da mališani imaju naviku da se tuširaju pre ili posle škole, a svakako posle igre napolju. Takođe je važno da dete ima naviku da presvuče odeću koju je nosilo tokom igre ili boravka u školi. I naravno usput ih naučite da odlože prljav veš tamo gde mu je mesto. Pokažite svojoj deci kako da čiste delove tela poput ruke, pazuha, stopala, leđa i slično. 

Pokažite im i pustite ih da sami vežbaju, naravno budite tu da im pomognete ukoliko je potrebno. Obezbedite sapune, odnosno šampone koji su namenjeni deci, a kako su naši mališani uvek u nekoj žurbi pobrinite se da ne žure dok se kupaju.

Eh ta kosa

Masna, suva, kovrdžava, ravna, duga ili kratka kosa je jedinstvena za svako dete. Počnite od malih nogu kako bi vaše dete naučilo da je briga o kosi važna. Najbitnije je da koristite odgovarajuće šampone koji su nežni, ali svakako vodite računa da šampon ne završi u očima vašeg deteta. Češljanje kose može biti prava muka. Pogotovo ako vaša devojčica ima dugu kovrdžavu kosu, ali je zato bitno da se navika stiče rano kako ne bi bilo suza i bežanja po kući od češljanja. Kako vaše dete raste, tako menjajte uloge. 

Neka vaše dete samostalno počne da pere kosu i da se češlja. Takođe, naučite svoju decu da ne dele lične predmete sa drugima kao što su češalj, kapica, omiljeni rajf ili gumica za kosu. Kutak za higijenu u sobi vaše devojčice može biti od velike pomoći. Kako devojčice imitiraju svoje starije sestre i mame, neka to bude njihov mali kutak gde će one moći da prave razne frizure, da se češljaju i ’’kobajagi’’ šminkaju. Na taj način higijena kose će biti prava mala zabava za princeze.

Stopala

Da li želite da naučite svoju decu kako da održe svoja slatka mala stopala sveža i ljupka? Onda se uverite da vaša deca peru noge svaki put kada se tuširaju. Naučite ih da dobro operu deo između prstića i ispod nokta, kako bi stopala bila potpuno čista. Zamolite vaše mališane da nose čiste čarape, a da prljave odlože u korpu za veš. Na taj način deca steču naviku da vode računa o tome da su uredna i čista, ali i da vam pomognu kako ne bi ste nalazili čarape ispod kreveta ili u ormaru sa čistim vešom. O da, svima nam je poznato 😀

Oralna higijena

Jedna od dobrih navika je oralna higijena koja pomaže u sprečavanju bolesti desni i lošeg zadaha. Dok je vaše dete malo, možete se pobrinuti da mu se svi zubi operu, ali kada postane malo nezavisnije to može postati teže. Zato je neophodno rano početi sa navikom pranja zubića. 

Za početak, nadgledajte svoje dete dok pere zube ili još bolje, perite zube zajedno sa njima kako bi mogli da vas imitiraju i uče od vas. Naučite svoje mališane da peru zube nakon svakog obroka, i vodite raučuna o slatkišima kako se zubići ne bi uništili. Navika da se zubići svakodnevno i temeljno peru ne ide preko noći, zato imajte strpljenja i budite uporni u vežbanju sa decom. 

Deca vole da glume da su velika i njima je sve igra. Kako im pranje zubića ne bi predstavljalo obavezu nego zabavu i igru, napravite im njihov mali kutak za higijenu. Tako će vaši mališani tu moći da odlože svoju omiljenu pastu i četkicu za zubiće i da zajedno sa svojom maštom i igrom oponašaju odrasle dok peru svoje zubiće.

Autor: Danijela Seosajt