Igračke za dvorište za zdravlje naše dece

Lepo vreme je napokon stiglo. Sunce, svež vazduh, sve je procvetalo i priroda prosto mami da se svaki trenutak provede u njoj, da se uzmu igračke za dvorište i uživa. A da li je tako i sa našim mališanima? U svetu tehnologije, naši klinci biraju da se igraju kuvara, žmurke ili presvlačenja barbika onlajn. Verovatno ste se setili kako nas naši roditelji nisu mogli naterati da uđemo u kuću, dok sa druge strane naši mališani nikako da se odvoje od svih tih ekrana.

Da li uzeti papuču pa im zapretiti (kao nama naše majke) ili na koji način dočarati igranje u dvorištu i prirodi? Hajde za početak da vidimo koje su to prednosti igranja u prirodi, a onda ćemo Vam pomoći i koje igračke da izaberete kako bi ste zadržali pažnju Vaših mališana.

Igračke za dvorište

Igranje i igračke za dvorište za fizički razvoj

Kada su deca napolju imaju prostora da trče, hodaju, skaču i ljuljaju se. Mogu se igrati vijanja, penjanja na drveće ili sakrivanje iza žbunja. Kada mališani vežbaju svoje fizičke sposobnosti oni time i jačaju svoja tela i postaju sigurniji u svoje sposobnosti. Igranjem u prirodi deca imaju manju mogućnost da budu gojazna, a samim tim i zdravija. Iako većina misli da je ljuljanje na primer, monotona ponavljajuća aktivnost, zapravo ljuljanje pomaže deci da razviju snagu mišića. Vožnja bicikla je jedna od omiljenih aktivnosti među mališanima.

A da li mogu da nauče da voze bicikli onlajn ili u kući? Onlajn ne, u kući možda i mogu ako želite krš i lom. Zato spremite Vašeg mališana za ludu vožnju na Balans Bike. Uz pomoć ovog bicikla Vaš mališan će naučiti sam da drži ravnotežu, a Vi se spremite za pravi mali maraton pored svog deteta.

Montesori balans bike

Igranje na otvorenom za društveni razvoj

Iako igra napolju donosi mnoge fizičke aktivnosti, ona takođe pruža i priliku za društveni razvoj mališana. Kada su deca unutra često se takmiče sa drugom decom za pažnju. Kada su u prirodi ne osećaju potrebu da se takmiče sa svojim vršnjacima za trenutak pažnje. Kada se naši mališani igraju u prirodi imaju veće šanse da razviju veštine zapažanja i zaključivanja. Kako su mališani maštoviti, zamislite samo kada se udruže sa svojim vršnjacima i naprave mali tim za igranje.

Na ovaj način deca uče da čekaju u redu za tobogan, da razmenjuju svoje ideje i da se zbližavaju sa drugom decom. PikPok veliki brod za pesak može biti pravi mali kutak u dvorištu Vaše kuće gde će se Vaša deca igrati kako sama, tako i sa svojim drugarima i drugaricama. Pesak koji je uvek čist i spreman za pravljenje dvoraca, ručka i drugih dečijih zanimacija.

Pikpok veliki Brod za pesak

Intelektualni razvoj

Iako ste mislili da je najbolji način za intelektualni razvoj Vašeg mališana da provode vreme učeći u učionici ili kod kuće, ali i igranje u prirodi je odličan način za razvijanje intelektualne sposobnosti. Kada mališani trče napolju, izmišljaju igre i istražuju svet oko sebe, oni neguju svoje organizacione sposobnosti i veštine odluka, rešavanja problema i sprovođenje ideja.

Pri igranju i prirodi, deca imaju mogućnost da upoznaju novu decu i stvaraju prijateljstva. Možete izabrati neku edukativnu igračku koju možete poneti sa sobom ili postaviti u svoje dvorište i tako ćete motivisati svoje dete da uči i dok je u prirodi, a ne samo u učionici. Interaktivna Montesori kućica Dizni družina može biti pravi izbor kako za Vaše dete, tako i za decu u komšiluku. Deca kroz igru lakše mogu razumeti svet oko sebe.

Kako podstaći mališane da se igraju u prirodi?

Mališani neće želeti da izađu napolju ako misle da je dosadno, zato im podstaknite maštu tako što ćete im pružiti zabavne stvari koje trebaju da rade. Od igranja fudbala, košarke, vožnje bicikla do vijanja i žmurke. Ili možete poneti neku od gore navedenih igračaka pa se igrati sa svojim detetom ili im prepustiti da se oni igraju sa svojim vršnjacima. Učinite igru na otvorenom uzbudljivijom i korisnijom tako što ćete uključiti porodicu i prijatelje. Neka izlazak u prirodu bude redovna aktivnost u Vašoj porodici.

Igranje na igralištu je jedan od najboljih načina da podstaknete decu da budu aktivna i da uživaju u vremenu provedenom u prirodi. Kada shvate koliko je zabavno igrati se u prirodi, vijati leptiriće, praviti dvorac i deliti igračke sa svojim drugarima, telefoni i svi tipovi malih i velikih ekrana će pasti u zaborav, a Vaše dete će biti aktivno i zdravo. Pružite mu samo najbolje uz Pikpok ručno pravljenje drvene igračke.