Deci su potrebni ljudi, a ne ekrani

Došli ste kući sa posla, čeka Vas spremanje ručka, skupljanje igračaka i razbacanog veša, a dete nema ko da čuva ili zabavi? Verovatno prva stvar koju uradite je da mu date telefon da igra igricu ili ga smestite ispred tv ekrana kako bi gledao svoje omiljene junake. Ne brinite, niste jedini. 

Deca ispred ekrana su kao hipnotisana, što Vam daje prostora da obavite sve što imate ili da predahnete. Da li ekrani trebaju da budu nova dadilja u vašem domu ili ipak postoji još načina za animiranje Vašeg deteta? Hajde zajedno da pogledamo na koji način možete da obavite sve što ste želeli, a da Vaše dete za to vreme ne bude ispred malih ekrana.

Uticaj ekrana na dete

Uticaj ekrana na dete

Za početak moramo da znamo kakav uticaj ekran zapravo ima na decu. Svi znamo za ono ’’nemoj toliko biti blizu ekrana’’ ili ’’ne gledaj toliko dugo u ekran’’ oštetićeš vid. Pored toga, mali i veliki ekrani imaju razne uticaje na Vaše mališane. Mališanima je potrebna njihova doza dosade i bitno je da ih naučite da se nose sa tim. Ukoliko su stalno ispred ekrana gledajući svoje omiljene crtaće, zaboravljaju da se oslone na sebe i svoju maštu.

Ekrani utiču na fizičko i mentalno zdravlje

Mališani su u stanju da sate provedu gledajući omiljeni crtani film, pa samim tim je i njihova fizička aktivnost svedena na minimum, odnosno nema je. Omiljeni slatkiš ili grickalica, novi crtać i Vaš mališan ne skida pogled sa ekrana. Dugo sedenje može dovesti do gojaznosti, poteškoća pri uspavljivanju kao i drugih zdravstvenih problema. Pored uticaja na fizičko zdravlje, ekrani imaju uticaj i na društveni razvoj. Fudbal, igranje lutkama, žmurka i druge dečije igre padaju u zaborav kada se na ekranu pojavi sunđer bob, princeze i drugi crtaći. Ne dozvolite da Vaši mališani zamene svoje vršnjake i društveni razvoj sa igranjem igrica ili gledanjem crtaća.

Uticaj ekrana na razvoj mozga

Uticaj na razvoj mozga

Kako bi se mozak razvijao i rastao, potrebni su stimulansi iz spoljašnjeg sveta. Čitanje bajki i priča daje mališanima vremena da obrade reči, slike i glasove. Mozgu su potrebni mašta, kreativnost, logika i rasuđivanje, a aktivnosti koje u tome pomažu su bojanje, igranje, penjanje, ljuljanje i još mnogo toga. Dok pravite ručak, umesto telefona, mališanu možete dati neke zadatke u kuhinji koji će pomoći i Vama a i Vašem mališanu.

Sigurni ste da znate šta Vaše dete gleda?

Deca su po prirodi mali istraživači i koliko god ste sigurni da znate šta gledaju na malim ekranima to nije tako. Dovljno je da skrenete pogled na kratko i Vaš mališan već kreće u malu potragu šta to sve ima na telefonu ili tv-u. Pored toga što su uvek spremni za istraživanje, naši mališani su i odlični u imitiranju i oponašanju onoga što vide. Zato je jako važno da vodite računa o tome šta Vaša deca gledaju.

Kako animirati decu bez ekrana?

’’Okej, razumem na koji način utiče telefon ili tv na moje dete. Ali kako da ga animiram? ’’ Iako živimo u svetu tehnologije, potrudite se da Vaši mališani budu van tog sveta koliko god je to moguće. Za početak odredite vreme provedeno kraj ekrana. Naravno da ne trebate da ukinete telefon ili tv u potpunosti, ali neka to bude svedeno na minimum.

Svesni ste da će Vaši mališani kad porastu biti stalno kraj ekrana, ali dok se razvijaju i uče na Vama je da odredite koliko je vremena dovoljno za crtaće ili neku igricu. Najbolje bi bilo da to vreme bude manje od sat vremena dnevno. U ponudi su stalno novi crtaći i igrice, ali kako napreduje tehnologija tako napreduju i igračke za Vašu decu. Od zabavnih do edukatvnih, veliki je izbor i zdravih igračaka.

Srećno dete ba ljuljašci

Zašto onda posegnuti za telefonom kad Vaš mališan može da slaže kockice, pravi ručak u svom dvorcu, ili se igra žmurke sa svojim vršnjacima. Hajde da detetu ponudimo doživljaj prirode i igranja van prikaza pejzaža na ekranima. Umesto gledanja junaka na tv-u pre spavanja, pročitajte svom detetu neku priču. Za vreme ručka potrudite se da dete ne gleda u tv, stvorite mu rutinu koja će mu kasnije pomoći i neće biti zavisno od ekrana. Koliko god ste umorni ili imate mnogo obaveza, gledajte da telefon ne bude dadilja Vašem detetu.

Stvorite rutinu koju će Vaši mališani imati. Dok su jako mali naravno da ne možete da ih uposlite da Vam pomognu, ali možete napraviti njihov mali kutak za igranje i razvijanje mašte. Kada malo porastu mogu Vam pomoći u dodavanju sastojaka za kolač ili odlaganju stvari na svoje mesto nakon igranja ili presvlačenja.