Razvoj motorike kod deteta je osnova za razvoj intelektualnih i emocionalnih sposobnosti i njegov razvoj je ključan u prve tri godine života. Krupna motorika podrazumeva kretanje celog tela kroz puzanje, hodanje, skakanje i ona je osnov za razvoj fine motorike. Pravilan razvoj motorike tela i fine motorike ruku je direktno povezano sa govorom.

Razvoj motorike kod deteta

Razvijanje fine motorike prstiju podstiče razvoj govornih zona u mozgu. Ako kod deteta razvijamo govor istovremeno sa razvijanjem motorike tela i fine motorike prstiju, podstičemo razvijanje pojmova i mišljenje. Nivo psihomotorne organizovanosti deteta ukazuje koliki je nivo opšteg stanja, gde je i inteligencija deteta.

Motoričke sposobnosti najbolje je razvijati kroz igru, pa i grafomotoriku. Kako bi dete što više razvilo prste može da da se igra plastelinom, glinom, blatom ili testom. Kada se u kući nešto mesi, detetu možete dati komad testa da se igra sa njim i pravi različite oblike. Igrajući se dete vežba grafomotoriku koja je u kasnijoj uzrasnoj dobi osnova pisanja. Neka se razvija i uz kvalitetne drvene igračke.