15 činjenica o bebama koje možda niste znali!

Tek rođene bebe nas mogu zbuniti čudnim stvarima. Jedna od njih je, na primer, proizvodnja „kake“ u mnogo različitih boja, uključujući žutu i ​​zelenu. Verovali ili ne, bebina prva „kaka“ čak ni ne smrdi. Ovo je samo jedna od mnogih zadivljujućih stvari o novorođenim bebama. A evo i 15 drugih činjenica o našim malim prinčevima i princezama.

15 činjenica o bebama koje možda niste znali!

1. Bebe nemaju čašice na kolenima

Pošto su kosti veoma krute i sklone lomljenju, to može otežati proces porođaja i izazvati povrede. Zbog toga se priroda pobrinula da se bebe rađaju sa fleksibilnom hrskavicom u zglobovima kolena. Kasnije tokom razvoja, ova hrskavica će se stvrdnuti i postati čašica kolena, kao što imaju odrasli.

2. Bebe imaju mnogo više kostiju nego odrasli ljudi

U stvari, bebe se rađaju sa oko 100 kostiju više nego što odrasli imaju u svom telu! One imaju oko 300 kostiju pri rođenju, a one će se vremenom spojiti i formirati 206 kostiju koliko imaju odrasli ljudi. Neke od bebinih kostiju su napravljene od hrskavice koja će, kako rastu, uz pomoć kalcijuma biti zamenjena pravim kostima. Ceo proces traje do 25. godine, nakon čega kosti više ne mogu rasti.

3. Bebe možda mnogo plaču, ali nemaju suze

Suzni kanali beba se razvijaju i nakon rođenja, tako da nije neobično ako bebe nemaju suze kada plaču. Većina beba počinje da pušta suze oko druge nedelje starosti, ali kod nekih beba, taj proces može potrajati i do 2 meseca. Iako možda još nemaju suze, novorođenčad obično provode 2 do 3 sata dnevno plačući. Ponekad to rade bez razloga, ali uglavnom zapravo pokušavaju da komuniciraju sa vama.

4. Bebe verovatno nemaju ukus soli

Novorođenčad ne reaguje na ukus soli kao na druge ukuse, poput slatkog ili gorkog. Stvar je u tome da ili ne mogu da osete so ili jednostavno ne mare za ukus. Smatra se da bebe počinju da registruju ukus soli negde između 2 meseca i 6 meseci starosti.

5. Bebe imaju receptore za ukus na više mesta nego mi

Iako bebe imaju približno isti broj receptora za ukus kao deca i mlađi odrasli, oni pokrivaju više oblasti. Receptori za ukus kod beba mogu se naći ne samo na njihovom jeziku, već i na krajnicima i zadnjem delu grla.

beba i receptori za ukus

6. Bebe pamte šta su okusile dok su još bile u utrobi

U materici, beba je okružena amnionskom tečnošću koju svakodnevno guta. Ta tečnost je aromatizovana hranom i pićima koje majka konzumira. U 21. nedelji u majčinoj utrobi, beba može da oseti šta njena majka jede i pije. Nakon što se rodi, veća je verovatnoća da će beba više voleti ono što je njena majka jela i pila tokom trudnoće.

7. Bebe takođe pamte zvukove koje su čule dok su bile u utrobi

Ako mame puštaju određene melodije bebama dok su u materici, one ih mogu prepoznati čak i kada se rode. Studija je pokazala da je mozak beba koje su čule određenu melodiju neposredno pre rođenja jače reagovao na tu melodiju odmah nakon rođenja.

8. Bebe devojčice mogu imati mini menstrualni ciklus

Devojčice mogu doživeti malo krvarenje u dobi od 2-3 dana, ali obično to nije razlog za brigu. Razlog za ovaj „mini ciklus“ je povlačenje hormona kojima su bebe bile izložene u utrobi.

beba devojčica

9. Bebe mogu imati i male grudi

Novorođene bebe (i dečaci i devojčice) mogu imati otečene, uvećane grudi i/ili kvržice u predelu grudnog koša. To je samo posledica izlaganja majčinim hormonima u materici. Isti hormoni koji uzrokuju oticanje majčinih grudi mogu to učiniti i bebinim grudima.

10. Neke bebe čak mogu da proizvode mleko

Ovo nije natprirodni fenomen i savršeno je normalan. Ono što se dešava je da beba, dok je u utrobi, dobija hormone od svoje majke kroz placentu. Ovaj proces se nastavlja čak i kada se beba rodi, ako je dojena. Bebe obično prestaju da proizvode mleko u dobi od 2 meseca.

11. Bebe mogu dobiti bubuljice

Ponovo, ovde su na delu hormoni, ali za razliku od tinejdžera koji imaju svoje hormone, ovo su preostali hormoni koje beba je dobila od majke. Oni stimulišu njihove lojne žlezde koje mogu proizvesti akne na koži. Pošto pore na bebinoj koži još nisu u potpunosti razvijene, one postaju lake mete za uvlačenje prljavštine.

12. Neke bebe mogu imati glavu čudnog oblika

Nekoliko dana nakon porođaja, neke beba će imati čudan oblik glave jer je tokom prolaska kroz porođajni kanal ona zgnječena. Takođe, mpže se desiti da bebina glava i lice budu u modricama, naročito je porođaj bio uz pomoć forcepsa. Ovo nije razlog za brigu i postepeno će modrice, ali i deformiteti na bebinoj glavi nestati.

U nekim slučajevima, bebin oblik glave se menja zbog pritiska na potiljak kada beba dugo leži na leđima.

Dve bebe

13. Bebe mogu često da kijaju

Novorođenčad često kijaju jer moraju da čiste nos češće nego odrasli. Bebe imaju manje nosne prolaze koji se lakše mogu začepiti. Kijanjem se oslobađaju stvari kao što su majčino mleko, sluz, dim, pa čak i prašina u vazduhu. One takođe još uvek dišu na usta, tako da i to može doprineti češćem kijanju.

14. Bebe mogu imati ukrštene oči

Neke bebe se rađaju sa dodatnim naborima kože u unutrašnjim uglovima očiju ili imaju nos sa širokim mostom, zbog čega oči mogu da izgledaju ukršteno. Obično nema razloga za zabrinutost. Njihove oči se možda čak ni ne kreću savršeno u tandemu, ali do 3 godine života, njihove oči bi trebalo da budu u stanju da se kreću skladno.

15. Bebe čak mogu da spavaju otvorenih očiju

Iako može zvučati vrlo čudno, zapravo nema razloga za zabrinutost. Ova pojava je češća nego što mislite. Bebe imaju duži period REM faze sna od odraslih. Ovo, u kombinaciji sa njihovim nervnim sistemom koji se još uvek razvija, može dovesti do toga da im se oči otvore dok spavaju.

Ostavite odgovor